Burrata

A title

Image Box text

Burrata

IGP

Burrata este renumita brânză proaspătă și cremoasă compusă dintr-un săculeț subțire, foarte gustos de mozzarella, care învelește un miez moale, aproape lichid, format din bucățele fine de mozzarella amestecate cu smântână proaspătă.

Asiago

A title

Image Box text

Burrata

IGP

Burrata este renumita brânză proaspătă și cremoasă compusă dintr-un săculeț subțire, foarte gustos de mozzarella, care învelește un miez moale, aproape lichid, format din bucățele fine de mozzarella amestecate cu smântână proaspătă.

Asiago

A title

Image Box text

Burrata

IGP

Burrata este renumita brânză proaspătă și cremoasă compusă dintr-un săculeț subțire, foarte gustos de mozzarella, care învelește un miez moale, aproape lichid, format din bucățele fine de mozzarella amestecate cu smântână proaspătă.

Zona de proveniență

Originară din Andria (regiunea Puglia), Burrata a luat naștere dintr-o întâmplare. Povestea spune că, la mijlocul secolului trecut, în timpul unei ninsori abundente care a căzut în regiune, un producător de brânză a rămas blocat cu căruța în care își transporta produsele. Încercând să își salveze marfa, el a căutat o metodă pentru a conserva prețioasele lactate. Soluția a fost creeze un săculeț din pasta de mozzarella bine întinsă, în care să păstreze amestecul de bucăți fine de mozzarella cu smântână, denumit straciatella. Astfel s-a născut celebra Burrata di Andria.

Numele Burrata (burro – înseamnă unt în italiană) i-a fost atribuit pentru a descrie de textura „untoasă” a miezului său gustos.

Burrata

A title

Image Box text

Metoda de obținere

Procesul de producere a brânzei Burrata di Andria are câteva etape simple, dar care trebuie respectate cu strictețe. Mai întâi, folosind doar lapte de calitate, se obține cașul, care se scufundă în apă fierbinte (85-90°C) și se lucrează prin frământare și întindere repetată, până se obține o pastă moale și elastică (mozzarella). Aceasta este porționată și prelucrată sub forma unor săculeți, care sunt umpluți cu amestecul gustos de smântână și bucăți de mozzarella mărunțite fin. În final, săculeții se sigilează cu apă clocotită sau se leagă cu o sfoară.

Aspect și gust

Fiind o brânză proaspătă, obținută din lapte de cea mai bună calitate, Burrata di Andria are culoarea albă, o textură delicată și un gust fin și bogat. Unicitatea acestei specialități constă în combinația texturilor – învelișul moale și elastic de pastă de mozzarella este completat de finețea și cremozitatea amestecului din interior, care se revarsă în farfurie atunci când săculețul este străpuns cu cuțitul.

Fiind o brânză proaspătă, obținută din lapte de cea mai bună calitate, Burrata di Andria are culoarea albă, o textură delicată și un gust fin și bogat. Unicitatea acestei specialități constă în combinația texturilor – învelișul moale și elastic de pastă de mozzarella este completat de finețea și cremozitatea amestecului din interior, care se revarsă în farfurie atunci când săculețul este străpuns cu cuțitul.

Burrata di Andria trebuie scoasă din frigider cu cel puțin o oră înainte de a fi consumată pentru a-i aprecia mai bine aroma și consistența. Este recomandat ca această specialitate delicată să fie consumată când e foarte proaspătă, pentru că odată cu trecerea zilelor își pierde din calități, iar gustul său poate deveni ușor acid.

Burrata

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Gastronomie

Cel mai bun mod în care vă puteți bucura de brânza Burrata este să o consumați ca atare, în combinație cu salate verzi sau de legume proaspete, cum ar fi roșiile cherry, alături de pâine prăjită sau crutoane. Pentru a-i onora originile mediteraneene, poate fi asezonată cu puțin ulei de măsline extravirgin, ierburi aromatice și condimente din peninsulă.

Burrata di Andria se asortează bine cu vinurile albe tinere. Prospețimea sa se potrivește perfect cu vinurile liniștite, dar mai ales cu vinurile spumante.

Rețete

Ravioli di burrata