Mozzarella di Bufala Campana

A title

Image Box text

Mozzarella di Bufala Campana

DOP

Mozzarella di Bufala Campana DOP este o brânză moale, cu textură fină și elastică, obținută din lapte integral de bivoliță.

Mozzarella di Bufala Campana

A title

Image Box text

Mozzarella di Bufala Campana

DOP

Mozzarella di Bufala Campana DOP este o brânză moale, cu textură fină și elastică, obținută din lapte integral de bivoliță.

Mozzarella di Bufala Campana

A title

Image Box text

Mozzarella di Bufala Campana

DOP

Mozzarella di Bufala Campana DOP este o brânză moale, cu textură fină și elastică, obținută din lapte integral de bivoliță.

Zona de proveniență

Producția de brânză din lapte de bivoliță în Italia a început să fie practicată încă de acum 1.000 de ani, odată cu introducerea acestor animale în partea de sud a țării. Primele mențiuni istorice scrise datează din secolul al XII-lea, când este menționat faptul că pelerinii primeau o bucată de „mozza” și pâine din partea călugărilor de la mănăstirea San Lorenzo din Capua.

Cu toate că Mozzarella di Bufala a fost produsă inițial doar în regiunea Campana, al cărei nume îl poartă, astăzi, această specialitate DOP este produsă într-o zonă vastă din centrul și sudul Italiei, în regiunile Lazio, Puglia și Molise.

Mozzarella di Bufala Campana

A title

Image Box text

Metoda de obținere

Pentru obținerea Mozzarella di Bufala Campana se folosește lapte de bivoliță integral proaspăt, colectat din zonele desemnate. Se adaugă zerul natural (din producția din ziua precedentă) și se încălzește la o temperatură de 33 – 39°C. Se adaugă apoi cheag natural de vițel, iar cașul se formează în câteva minute.

Masa compactă este apoi mărunțită cu o unealtă specială, iar lichidul este drenat. Cașul este apoi lăsat să se matureze câteva ore la o temperatură controlată pentru a ajunge nivelul optim al pH-ului pentru a fi frământat.

Când atinge aciditatea dorită, cașul începe să fie prelucrat în zer sau apă sărată fierbinte, care îl fac să fie foarte elastic – este întins și răsucit de nenumărate ori (filat), iar apoi este porționat și modelat.

Cunoscut mai ales în forma sa rotundă tipică, de până la 800 g, mozzarella este produsă și în alte dimensiuni, cum ar fi bocconcini (50 g), ciliegine, ovoline, nodini sau trecce. Există și o versiune afumată a mozzarella, numită affumicata.

Mozzarella di Bufala Campana

A title

Image Box text

Aspect și gust

O Mozzarella di Bufala poate fi recunoscută imediat prin caracteristicile sale – culoarea alb-porțelan, suprafața netedă și compactă, aroma laptelui de bivol proaspăt muls.

Datorită texturii sale moi și elastice, opune rezistență la tăiere. Atunci când este apăsată, apar picături de zer cu o discretă aromă de cheag natural și fân, care garantează prospețimea și calitatea.

Gustul unei Mozzarella di Bufala este întotdeauna atât robust, cât și delicat în același timp.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Gastronomie

Cel mai simplu și pur mod în care vă puteți bucura de gustul Mozzarella di Bufala este alături de câteva roșii proaspete, o picătură de ulei de măsline extra virgin, câteva frunze de busuioc și prosciutto crudo. Dar lucrurile nu se opresc aici – același gust savuros îl va avea mărunțită pe pizza, prăjită, în compania fructelor de mare, în risotto-uri sau în compania pastelor.

Mozzarella di Bufala se asortează cel mai bine cu vinuri rosé fructate, vinuri roșii nebaricate, sărace în taninuri, vinuri albe tinere, crocante și seci, dar și cu aciditatea vinurilor spumante.

Rețete

Lasagnetta cu cicoare de grădină și Mozzarella di Bufala afumată