A title

Image Box text

Brunello di Montalcino

O figură emblematică a Toscanei

Una dintre cele mai renumite etichete ale Italiei, Brunello di Montalcino, este un exemplu perfect pentru desfătarea pe care o poate aduce răbdarea atunci când e vorba despre vinuri.

A title

Image Box text

Brunello di Montalcino

O figură emblematică a Toscanei

Una dintre cele mai renumite etichete ale Italiei, Brunello di Montalcino, este un exemplu perfect pentru desfătarea pe care o poate aduce răbdarea atunci când e vorba despre vinuri.

A title

Image Box text

Brunello di Montalcino

O figură emblematică a Toscanei

Una dintre cele mai renumite etichete ale Italiei, Brunello di Montalcino, este un exemplu perfect pentru desfătarea pe care o poate aduce răbdarea atunci când e vorba despre vinuri.

Vocația zonei Montalcino, aflată în inima Toscanei, de a produce vinuri de înaltă calitate este cunoscută de peste două mii de ani. Există numeroase descoperiri arheologice datând din epoca etruscă, care vorbesc despre vinurile din acest loc renumit.

Chiar dacă istoria Brunello di Montalcino începe mult mai recent, acest vin a contribuit decisiv la consolidarea poziției Italiei pe harta mondială a vinului. Brunello di Montalcino își are rădăcinile în secolul al XIX-lea, când fermierii locali au început să experimenteze cu un soi de struguri autohton, cunoscut sub numele de „Brunello” sau „Brunellino”.

Pentru o bună perioadă, Brunello a rămas un vin prestigios, cunoscut însă doar câtorva connoisseuri rafinați.  Abia în a doua jumătate a secolului al XX-lea, Brunello a trecut la statutul de simbol internațional al vinului italian. În 1966, a devenit vin DOC, iar în 1980, a fost primul vin care a devenit DOCG (Denumire de Origine Controlată și Garantată).

A title

Image Box text

Soiul de struguri

Brunello di Montalcino DOCG este obținut dintr-o clonă a soiului Sangiovese, numită în mod tradițional, în Montalcino, „Brunello”. Acest soi este cunoscut pentru producția de vinuri cu o aciditate pregnantă, taninuri bine conturate, corp zvelt și culoarea roșie intensă.

Legile stricte de clasificare a acestui DOCG prevăd că un Brunello di Montalcino nu poate fi introdus pe piață mai devreme de luna ianuarie a celui de-al cincilea an de după recoltare. În această lungă perioadă, vinul trebuie să petreacă cel puțin doi ani în butoaie de lemn și cel puțin patru luni în sticlă. Perioada de maturare în sticlă crește până la șase luni pentru sortimentul „Riserva”, care intră pe piață un an mai târziu.

Ca record absolut, există însemnări oficiale despre un vin produs din struguri culeși în anul 1843 și învechit timp de 32 de ani, care și-a păstrat nealterate toate caracteristicile tipice.

Zona de producție

Montalcino (40 km sud de orașul Siena), este o localitate uimitoare, situată chiar pe vârful unei coline, înconjurate în mare parte de pădure. Podgoriile și plantațiile de măslini completează peisajul rural, punctat din loc în loc de vechile case din piatră, emblematice pentru această zonă istorică.

Zona de producție a vinurilor Montalcino coincide cu granița istorică a orașului Montalcino, o suprafață de 24.000 de hectare, din care doar 15% este ocupată de podgorii.

Colina Montalcino are numeroase medii pedologice care s-au format în diferite epoci geologice. Zonele inferioare constau din soluri afânate, cu depozite de fragmente de roci (detritusuri) și cu un strat activ adânc. Mergând în sus, solul prezintă un schelet dur, în timp ce stratul activ, format în principal din marnă și calcar, este mai redus.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Montalcino se află la aproximativ 40 de km de mare și 100 de km de munții Apenini. Clima este tipic mediteraneeană – are tendința de a fi uscată, însă are accente continentale datorită poziționării între mare și munți. Precipitațiile sunt concentrate în lunile de primăvară și toamnă târzie.

Pe parcursul întregii faze vegetative a viței de vie, clima este blândă și cu un număr mare de zile senine, ceea ce asigură o maturare treptată și completă a strugurilor.

Pantele cu orientări diferite, relieful ondulat al dealurilor și diferența de altitudine (de la 120 la 650 de metri deasupra nivelului mării) între zonele de vale și cea mai înaltă zonă, determină existența unor micromedii climatice foarte diferite, chiar și în zone foarte apropiate una de cealaltă.

A title

Image Box text

Aspect, aromă și gust

Brunello di Montalcino DOCG se prezintă în pahar cu o culoare roșu-rubiniu intens și clar, strălucitor și plin de viață. Buchetul este intens, persistent, amplu, cu indicii lemnoase, de fructe mici, vanilie și gemuri de fructe. Pe palat, Brunello di Montalcino se prezintă cu un corp elegant și armonios, care denotă vigoare și robustețe, un gust ușor astringent și sec, cu o lungă persistență aromatică.

Datorită caracteristicilor sale (în special aciditatea), Brunello di Montalcino este candidatul perfect pentru o lungă maturare, care îl potențează și îl îmbogățește. În funcție de recoltă, învechirea poate dura până la 30 de ani, în unele cazuri, chiar și mai mult.

A title

Image Box text

Asocierea cu preparate culinare

Eleganța și corpul armonios al acestui vin permit asocieri cu preparate foarte structurate și elaborate, din carne roșie, vânat cu pene și blană, eventual însoțite de ciuperci și trufe. De asemenea, Brunello di Montalcino DOCG își găsește asocieri optime cu numeroase mâncăruri din bucătăria internațională pe bază de carne sau sosuri.

Brunello este, de asemenea, un vin apreciat alături de brânzeturi: brânză tome maturată, pecorino toscan și alte brânzeturi structurate. Nu în cele din urmă, Brunello di Montalcino DOCG este, de asemenea, un excelent vin de meditație.

Vinul trebuie servit în pahare cu o formă amplă, generoasă, capabilă să pună în valoare buchetul complex și armonios. Temperatura recomandată de servire este de aproximativ 18°C-20°C. Pentru sticlele foarte vechi se recomandă decantarea, pentru o bună oxigenare și pentru a surprinde puritatea totală a acestui vin elegant.