A title

Image Box text

Soave

cartea de vizită a vinului alb italian

Prospețimea și naturalețea răcoritoare a vinului Soave, un vin alb, sec, crocant și fructat, i-au adus o imensă popularitate începând cu a doua jumătate a secolului trecut.

A title

Image Box text

Soave

cartea de vizită a vinului alb italian

Prospețimea și naturalețea răcoritoare a vinului Soave, un vin alb, sec, crocant și fructat, i-au adus o imensă popularitate începând cu a doua jumătate a secolului trecut.

A title

Image Box text

Soave

cartea de vizită a vinului alb italian

Prospețimea și naturalețea răcoritoare a vinului Soave, un vin alb, sec, crocant și fructat, i-au adus o imensă popularitate începând cu a doua jumătate a secolului trecut.

Soave a fost primul vin italian recunoscut ca un vin de prestigiu în 1931, când zona sa de origine a fost delimitată oficial prin decret regal. Ulterior, Soave și-a câștigat rapid notorietatea în urma recunoașterii oficiale a Denumirii de Origine Controlată (DOC), în anul 1968. Această denumire desemnează vinurile obținute din struguri Garganega, proveniți din podgoriile situate pe dealurile din estul provinciei Verona, parte a regiunii Veneto (nord-estul Italiei).

Astăzi, Soave DOC este cel mai exportat vin alb liniștit din Italia. Peste 50 de milioane de sticle sunt îmbuteliate în fiecare an, iar patru din cinci sunt vândute în străinătate, în cel puțin 70 de țări.

A title

Image Box text

Soiul de struguri

Vinurile cu denumire de origine controlată Soave sunt obținute din struguri Garganega, în proporție de cel puțin 70%. Restul de 30% poate fi completat cu soiul autohton Trebbiano di Soave sau cu Chardonnay.

Garganega este unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri albi din Italia, care își găsește cea mai bună expresie în vinurile Soave. Este un soi cu o aromă delicată, cu note de migdale, fructe coapte, măr verde, flori albe și flori de salcâm. Toate aceste caracteristici sunt influențate însă în mare măsură de solurile în care este cultivat și de tehnica de vinificare.

Zona de producție

Regiunea Soave este formată din dealuri și văi așezate între orașele Verona și Veneția, un areal viticol caracterizat de o mare diversitate a solurilor. Astfel, în partea de vest se găsesc cu preponderență roci calcaroase, în timp ce în partea centrală și de est, solul este de origine bazaltică / vulcanică. În unele zone, acestea se întrepătrund, așa încât este foarte posibil ca două podgorii învecinate să aibă o compoziție a solului complet diferită, iar vinurile să aibă personalități distincte.

Pentru o mai bună diferențiere, în interiorul acestei denumiri de origine controlată au fost delimitate trei zone principale.

Prima dintre ele cuprinde câmpiile aluvionare, care reprezintă noua eră de expansiune a teritoriului. Aici se produce Soave DOC – vinuri lejere și proaspete, cu un conținut de alcool de minimum 10,5% vol., care pot fi îmbuteliate și comercializate în luna decembrie din anul în care s-a realizat recoltarea.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Soave Classico, care acoperă dealurile dintre comunele Soave și Monteforte d’Alpone, reprezintă teritoriul istoric al acestui DOC. Solurile sunt în principal bazaltice, cu inserții de calcar, ceea ce face ca vinurile să fie mai complexe și mai structurate. Un Soave Classico are minimum 11% vol./alcool și poate fi lansat pe piață la cinci luni după recoltarea strugurilor (în luna februarie). Datorită calităților sale, acest vin este adesea supus unui stagiu de maturare, cuprins în medie între 5 și 7 ani.

A treia zonă geografică, Colli Scaglieri, are forma unei potcoave care înconjoară Soave Classico. Partea de vest și cea de nord au soluri preponderent calcaroase, în timp ce partea de est este de origine bazaltică. Vinurile produse aici respectă aceleași reguli ca și Soave Classico – minim 11% vol. / alcool și pot fi îmbuteliate și comercializate la cinci luni de la recoltare.

A title

Image Box text

Aspect, aromă și gust

În linii generale, vinurile Soave DOC sunt vinuri seci, lejere și proaspete, de culoare galben-pai, cu inflexiuni verzui și au ca numitor comun senzația discretă de migdale amărui care apare în post-gust.

Vinurile produse în zonele cu soluri bazaltice sunt minerale, aromate, proaspete și cu o aciditate pronunțată. Ele tind să fie mai complexe și foarte bine echilibrate, cu note de scorțișoară, cireșe și migdale și cu o ușoară senzație de sărat pe final.

În zonele calcaroase sunt obținute unele dintre cele mai elegante vinuri Soave, recunoscute pentru profilul lor aromatic complex, cu note de fructe exotice coapte, arome florale intense și citrice.

A title

Image Box text

Asocierea cu preparate culinare

Un vin Soave corect păstrează caracteristicile complexe ale terroir-ul din care provine, iar aciditatea bine echilibrată, aromele delicate și prospețimea îl fac foarte agreabil și un companion perfect pentru preparatele culinare.

În funcție de combinația dintre sol, maturare și stilul vinificatorului, există un vin Soave care se va potrivi în orice ocazie. Astfel, vinurile tinere, provenite din soluri calcaroase sau aluvionare sunt perfecte ca aperitiv, alături de brânzeturi proaspete, prosciutto, bruschetta, crostini sau caponata. Vinurile Soave care petrec mai mult timp pe drojdie vor căpăta complexitatea și structura necesare pentru a face pereche bună cu risotto, fructele de mare, pastele cu legume sau carnea de pasăre la grătar.

Este recomandat ca vinurile Soave să fie servite la o temperatură de aproximativ 10°C.