Amarone della Valpolicella DOCG este o expresie unică a vinului italian datorită procesului său de producție care pune în valoare atât calitățile strugurilor, cât și caracteristicile distincte ale zonei de proveniență.

Amarone della Valpolicella DOCG este unul dintre cele mai renumite vinuri italienești, produs în zona Valpolicella din regiunea Veneto, din nord-estul Italiei.

Vinurile Amarone della Valpolicella DOCG sunt obținute din trei soiuri autohtone: Corvina, Corvinone și Rondinella. Pe lângă acestea, este permisă și folosirea în proporție limitată a unor soiuri locale de struguri roșii cu un caracter neutru.

Strugurii parțial uscați sunt vinificați în timpul iernii și, după un proces lent de fermentare la temperaturi scăzute, se obține un vin cu un conținut ridicat de alcool (min. 14% vol.). Vinul este apoi lăsat la maturat în butoaie de lemn pentru minimum doi ani sau chiar patru ani pentru versiunea „Riserva”. Urmează îmbutelierea și o nouă perioadă obligatorie de învechire în sticlă înainte de comercializare.

Ca aspect, Amarone della Valpolicella DOCG are o culoare intensă, rubinie, cu note brun-roșcate și un buchet care amintește de fructe uscate, tutun și condimente, datorită modificărilor specifice ale aromelor care apar în timpul uscării.

Gustul este puternic, fructat, sec, dar foarte catifelat, cu tanini puternici, însă perfect integrați. Senzația palatină este aceea a unui vin corpolent, cald-revigorant și cu un caracter viguros.