În inima Italiei, în regiunea pitorească a Toscanei, se găsește un vin cu arome unice și o tradiție îndelungată – Chianti Classico

Una dintre trăsăturile distincte ale acestui vin este culoarea sa roșie intensă și strălucitoare, care sugerează o concentrație bogată de compuși aromatici.

Odată gustat, vinul Chianti Classico dezvăluie aromele sale îmbietoare, dominante fiind cele de fructe roșii și negre, acompaniate de nuanțe subtile de condimente, tutun, aceto balsamico și adesea de note de vanilie și lemn, în cazul vinurilor maturate în butoaie de stejar.

Chianti Classico este obținut în principal din struguri Sangiovese (80-100%), un soi distinct, cu o bogată paletă de arome. Notele fructate de cireșe și vișine se împletesc armonios cu nuanțe subtile de mure și accente picante, oferindu-i vinului o complexitate aparte.

Pe lângă Sangiovese, la obținerea vinului Chianti Classico mai este permisă folosirea în cantitate limitată (max. 20%) a altor 49 de soiuri, care includ atât varietăți italienești, precum Colorino sau Malvasia Nera, dar și a soiurilor internaționale (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah etc).

Chianti Classico se produce în regiunea Toscana, mai exact în zona centrală, care include orașele Florența și Siena.

Cunoscut sub denumirea de Chianti Storico, acesta este locul de naștere al Chianti.

Primele mențiuni istorice ale acestui vin datează din 1398, iar în 1716, a devenit prima denumire de vin din lume definită prin lege.