Franciacorta este un vin spumant originar din provincia italiană Brescia (Lombardia) cu statut DOCG.

Este produs folosind metoda tradițională (fermentare în sticlă), din struguri cultivați în limitele arealului viticol Franciacorta, pe dealurile situate între malul sudic al lacului Iseo și orașul Brescia

Regulile DOCG permit folosirea exclusiv a soiurilor Chardonnay și Pinot Bianco (max. 50%) pentru spumantele albe.

Este permisă folosirea a până la 10% struguri indigeni, din soiul Erbamat, cu excepția Franciacorta Saten, care poate fi produs doar din Chardonnay (nu mai puțin de 50%) și Pinot Bianco.

Maturarea îndelungată creează vinuri spumante seci, cu aciditate crocantă și note de pâine coaptă și biscuiți. Exemplele premium sunt maturate timp de până la trei ani, cum este cazul Franciacorta Millesimato și Franciacorta Riserva.

Spumantele Franciacorta obținute din soiurile albe au o culoare galben-pai, cu inflexiuni aurii, un perlaj persistent și un buchet caracteristic fermentației în sticlă – de pâine proaspăt coaptă și drojdie, îmbogățit cu note subtile de citrice, fructe cărnoase (piersici, pere, mere), fructe uscate și nuci. Vinurile au o aciditate echilibrată și un gust picant, astringent.

Asocierea culinară cu diferite preparate este unul dintre punctele forte ale spumantelor Franciacorta. Cu prospețimea lor vibrantă și aciditatea bine echilibrată, acestea se potrivesc perfect ca aperitiv sau alături de fructe de mare, sushi, pește și alte antreuri ușoare.

Franciacorta este unul dintre cele mai renumite vinuri efervescente din Italia, recunoscut pentru rafinamentul și eleganța sa.