Lambrusco DOC este de fapt un nume generic, care grupează vinurile efervescente (frizzante și spumante) produse în regiunea Emilia-Romagna, din mai multe soiuri locale de struguri.

Denumirea generică Lambrusco reprezintă o familie de 12 soiuri locale de struguri, care au fost cultivate și s-au dezvoltat de-a lungul secolelor în regiunea Emilia-Romagna și din care se obțin vinurile cu același nume. Ele pot fi folosite singure sau în cupaj, în funcție de regulile fiecărui DOC și de viziunea și stilul producătorilor individuali.

Lambrusco di Sorbara DOC este un vin proaspăt și delicat, în diferite nuanțe de culoare, de la rosé, la rubiniu palid și cu o aromă inconfundabilă, de violete și fructe roșii. Este foarte apreciat pentru prospețimea sa și taninurile elegante.

Printre cele mai folosite dintre soiurile de struguri Lambrusco se numără Sorbara, Grasparossa sau Salamino, fiecare cu caracteristicile sale distincte. Sorbara este un strugure roșu, din care se obțin vinuri efervescente cu o aciditate plăcută, în nuanțe rose / roșu palid, cu diverse intensități, cu note florale (violete și trandafiri) și fructe (afine și cireșe).

Datorită caracterului său divers și a multitudinii de stiluri, gusturi și arome, vei putea găsi întotdeauna un Lambrusco care să se potrivească aproape oricărui fel de mâncare. Fiind un vin efervescent, de obicei este recomandat ca aperitiv, însă un Lambrusco bine ales va face o pereche reușită cu antreurile sau platourile de brânzeturi, sushi, preparatele vegetariene sau deserturile.