Bucurându-se de combinația dintre solul fertil și verile fierbinți, Primitivo di Manduria sunt un exemplu excelent de vinuri cu o structură densă, un buchet fructat intens și un gust rotund.

Primitivo di Manduria (DOC și DOCG) este un vin roșu reprezentativ pentru regiunea Puglia din sud-estul Italiei, unde condițiile pedoclimatice sunt propice pentru producerea unor vinuri cu caracteristici inconfundabile

Primitivo di Manduria DOC are o culoare rubinie profundă, cu inflexiuni violacee la vinurile tinere, dar care tinde spre nuanțe de cărămiziu odată cu trecerea anilor.

Această caracteristică nu împiedică acumularea zaharurilor, care se găsesc în concentrație mare în bob, ceea duce la obținerea unor vinuri cu un conținut ridicat de alcool: 13.5% vol. pentru Primitivo di Manduria Secco DOC, 16% vol. pentru Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG și chiar 18% vol. pentru Primitivo di Manduria Liquoroso DOCG.

Primitivo își ia numele de la coacerea timpurie a strugurilor, fiind una dintre primele vițe de vie recoltate, la sfârșitul lunii august.

Este un vin amplu, cu o aromă lejeră, dar complexă, de aciditate medie și cu un gust sec, plin, armonios, din ce în ce mai catifelat pe măsură ce îmbătrânește.