Cu o aromă florală și un gust proaspăt, ușor și plin de viață, Prosecco DOC este simbolul băuturii simple, dar rafinate, strâns legat de inconfundabilul stil de viață italian.

Cel mai cunoscut tip de Prosecco este cel spumant, de culoare galben-pai (uneori roz).

Pe lângă acesta, există și varianta frizzante, cu un conținut mai mic de dioxid de carbon, deci mai puțin acidulat, și chiar un Prosecco liniștit (tranquillo), care rareori se găsește în afara Italiei.

Plantațiile de viță de vie din care se obține Prosecco DOC se găsesc exclusiv în regiunile Veneto și Friuli-Venezia Giulia, între Dolomiți și Marea Adriatică.

Vinul Prosecco DOC spumant are un conținut relativ redus de alcool, de 11% vol., o culoare galben-pai și un aspect strălucitor, amplificat de perlajul intens și de spuma persistentă.

Buchetul este fin, cu accente florale și de fructe, tipice strugurilor de origine. Gustul este crocant și proaspăt și variază de la brut la demi-sec, pentru vinurile albe, și de la sec la dulce, pentru cele roz.

Vinul Prosecco DOC este obținut din soiul de struguri Glera, care trebuie să fie folosit în proporție de minim 85%. Acest soi este originar din nord-estul Italiei, fiind cunoscut încă din vremea Imperiului Roman

Pentru a-i evidenția calitățile, acest vin trebuie servit în pahare de tip lalea, care pun în valoare în întregime subtilitățile gustului și aromelor. Paharele înalte, de tip flute, în care acest vin se toarnă adesea, nu permit aromei sale fine să se dezvolte la adevăratul potențial.