Prospețimea și naturalețea răcoritoare a vinului Soave, un vin alb, sec, crocant și fructat, i-au adus o imensă popularitate începând cu a doua jumătate a secolului trecut.

Soave a fost primul vin italian recunoscut ca un vin de prestigiu în 1931, când zona sa de origine a fost delimitată oficial prin decret regal.  Această denumire desemnează vinurile obținute din struguri Garganega, proveniți din podgoriile situate pe dealurile din estul provinciei Verona, parte a regiunii Veneto (nord-estul Italiei).

Vinurile cu denumire de origine controlată Soave sunt obținute din struguri Garganega, în proporție de cel puțin 70%. Restul de 30% poate fi completat cu soiul autohton Trebbiano di Soave sau cu Chardonnay.

Garganega este unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri albi din Italia, care își găsește cea mai bună expresie în vinurile Soave. Este un soi cu o aromă delicată, cu note de migdale, fructe coapte, măr verde, flori albe și flori de salcâm.

În linii generale, vinurile Soave DOC sunt vinuri seci, lejere și proaspete, de culoare galben-pai, cu inflexiuni verzui și au ca numitor comun senzația discretă de migdale amărui care apare în post-gust.

 Vinurile tinere, provenite din soluri calcaroase sau aluvionare sunt perfecte ca aperitiv, alături de brânzeturi proaspete, prosciutto, bruschetta, crostini sau caponata.  Vinurile Soave care petrec mai mult timp pe drojdie vor căpăta complexitatea și structura necesare pentru a face pereche bună cu risotto, fructele de mare, pastele cu legume sau carnea de pasăre la grătar.