DOP (Denumire de origine protejată) / IGP (Indicație geografică protejată)

Uniunea Europeană a adoptat o serie de simboluri geografice care includ DOP (Denumire de origine protejată) și IGP (Indicație geografică protejată) și care vizează încurajarea producției

agricole diverse, protejarea denumirilor de produse împotriva utilizării greșite și a imitării acestora. Datorită certificării comunitare, consumatorilor li se oferă garanții mai mari cu un nivel mai ridicat de trasabilitate și siguranță alimentară în comparație cu alte produse.

În întreaga lume, produsele culinare și vinurile italiene se bucură de o reputație de înaltă calitate grație tradiţiei de secole şi a dăruirii faţă de calitate și excelență. Această moștenire este certificată de Uniunea Europeană prin simbolurile DOP și IGP. Una dintre modalitățile de a distinge autenticitatea unui produs italian este întotdeauna prin verificarea etichetei, care trebuie să conțină simbolul roșu DOP și/sau cel albastru IGP.

Italia este țara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și indicație geografică recunoscute de Uniunea Europeană, numărând în total în prezent 852 produse alimentare si vinuri certificate: 325 produse DOP, IGP, STG și 527 vinuri DOCG, DOC, IGT

Pentru produse alimentare

DOP (Denumire de origine protejată)

DOP înseamnă Denumire de Origine Protejată și este acordat produselor de excelenţă care exprimă o strânsă legătură cu teritoriul de origine. DOP certifică produsele agricole și alimentele care sunt realizate, procesate și pregătite într-o zonă geografică dată, recunoscând metodele specifice de producție.

IGP (Indicație geografică protejată)

IGP înseamnă Indicație Geografică Protejată și este acordat produselor agricole și alimentare strâns legate geografic de o anumită zonă. Cel puțin una dintre etapele producției, prelucrarea sau prepararea are loc în zona respectivă.

Pentru vinuri

IGP (Indicație Geografică Protejată)

IGP înseamnă Indicație Geografică Protejată: este o denumire a unei anumite zone geografice care servește la desemnarea unui produs vitivinicol, care are calități, notorietate sau alte particularități atribuibile acelei zone geografice, iar cel puțin 85% din strugurii din care se obține provin exclusiv din această zonă geografică; producția are loc în acea zonă geografică și se obține din soiuri de viță de vie aparținând speciei Vitis vinifera sau dintr-o încrucișare între specia Vitis vinifera și alte specii din genul Vitis.

Termenul tradițional „IGT” înseamnă „Indicația Geografică Tipică” folosită de Italia pentru produsele vinicole IGP.

DOP (Denumire de Origine Protejată)

Este o denumire a unei zone geografice specifice care servește la desemnarea unui produs vitivinicol, ale cărui calitate și caracteristici specifice se datorează în mod esențial sau exclusiv acelei zone, de unde provin strugurii și unde are loc producția.

 

DOCG (Denumire de Origine Controlată si Garantată) și DOC (Denumire de Origine Controlată)

Termenii tradiționali «DOCG» și «DOC» înseamnă, respectiv, «Denumire de Origine Controlată si Garantată» și, respectiv, «Denumire de Origine Controlată», utilizate de Italia pentru produsele vinicole DOP.

În special, acronimul DOCG este rezervat vinurilor deja recunoscute ca DOC de cel puțin 7 ani, care sunt considerate de o valoare deosebită pentru caracteristicile lor calitative intrinseci și pentru reputația comercială dobândită.

Randamentele eligibile sunt în general mai mici, iar vinurile trebuie să treacă printr-o evaluare, analiză și degustare de către un comitet autorizat de guvern înainte ca acestea să poată fi îmbuteliate.