A title

Image Box text

Lambrusco

Un răspuns pentru orice ocazie

Amarone della Valpolicella DOCG este o expresie unică a vinului italian, datorită procesului său de producție, care pune în valoare atât calitățile strugurilor, cât și caracteristicile distincte ale zonei de proveniență.

A title

Image Box text

Lambrusco

Un răspuns pentru orice ocazie

Amarone della Valpolicella DOCG este o expresie unică a vinului italian datorită procesului său de producție care pune în valoare atât calitățile strugurilor, cât și caracteristicile distincte ale zonei de proveniență.

A title

Image Box text

Lambrusco

Un răspuns pentru orice ocazie

Amarone della Valpolicella DOCG este o expresie unică a vinului italian datorită procesului său de producție care pune în valoare atât calitățile strugurilor, cât și caracteristicile distincte ale zonei de proveniență.

Lambrusco DOC este de fapt un nume generic, care grupează vinurile efervescente (frizzante și spumante) produse în regiunea Emilia-Romagna, din mai multe soiuri locale de struguri. Toate acestea și-au găsit un loc propice în diversele zone din regiune, fiecare cu caracteristicile sale proprii, de la blândele coline care se întind la poalele Apeninilor, în provinciile Modena și Reggio-Emilia, până jos, în câmpiile și canalele care brăzdează valea.

În toată această arie viticolă se găsesc numeroase podgorii, vinul fiind integrat de mii de ani în modul de viață al locuitorilor. De altfel, pentru a înțelege vinurile Lambrusco, trebuie să știi că ele nu și-au pierdut niciodată rădăcinile rustice, fiind o expresie a autenticității și diversității locale.

O nouă generație de pasionați din întreaga lume descoperă astăzi aceste vinuri, succesul luându-i uneori prin surprindere chiar și pe cei care îl produc.

A title

Image Box text

Soiul de struguri

Denumirea generică Lambrusco reprezintă o familie de 12 soiuri locale de struguri, care au fost cultivate și s-au dezvoltat de-a lungul secolelor în regiunea Emilia-Romagna și din care se obțin vinurile cu același nume. Ele pot fi folosite singure sau în cupaj, în funcție de regulile fiecărui DOC și de viziunea și stilul producătorilor individuali.

Printre cele mai folosite dintre soiurile de struguri Lambrusco se numără Sorbara, Grasparossa sau Salamino, fiecare cu caracteristicile sale distincte. Sorbara este un strugure roșu, din care se obțin vinuri efervescente cu o aciditate plăcută, în nuanțe rose / roșu palid, cu diverse intensități, cu note florale (violete și trandafiri) și fructe (afine și cireșe).

Coaja groasă a strugurilor Grasparossa conferă vinului o culoare rubinie intensă, cu inflexiuni violacee. În buchet regăsim note de cireșe amare, coacăze roșii, mure, migdale, precum și indicii florale de violete, mai cu seamă la vinurile tinere. Față de alte soiuri Lambrusco, Grasparossa are o componentă tanică ridicată, ceea ce îi dă un plus de structură.

Numele soiului Salamino, cel mai răspândit din această zonă, derivă din forma alungită a ciorchinelui, care i-a inspirat pe localnici să îl asemuiască cu… salamul. Are o culoare intensă, violacee, iar vinurile se prezintă cu taninuri moderate și un buchet ce amintește de zmeură, cireșe și mure, cu indicii de trandafir.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Aspect, aromă și gust

Din anul 2021, Consorzio Tutela Lambrusco DOC reunește numeroasele consorții înființate în această zonă începând cu anii `60 ai secolului trecut, aducând împreună toate vinurile Lambrusco DOC certificate pe parcursul timpului.

Lambrusco di Sorbara DOC este un vin proaspăt și delicat, în diferite nuanțe de culoare, de la rosé, la rubiniu palid și cu o aromă inconfundabilă, de violete și fructe roșii. Este foarte apreciat pentru prospețimea sa și taninurile elegante.

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC, supranumit și Lambrusco Nobile, are o nuanță rubinie, cu accente violacee vii și un buchet ce amintește de strugurii proaspăt presați, mure, cireșe, violete și migdale proaspete. Este un vin proaspăt, cu o aciditate plăcută și o structură echilibrată. Originar din văile aflate la poalele dealurilor ce înconjoară Modena, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro se diferențiază datorită corpolenței sale și taninurilor intense. Acestea îi conferă o structură complexă și îl recomandă ca un companion perfect pentru mâncărurile robuste.

Colli di Scandiano e di Canossa DOC, obținut din viile plantate pe dealurile din Reggio Emilia, este un vin vibrant, care acoperă o paletă diversă de culori, de la roșu, la rosé pal. Senzațiile olfactive variază între arome florale și de fructe, iar gustul este proaspăt, vivace.

Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC este un vin armonios, de un roșu-rubiniu intens, cu note de zmeură, cireșe și mure și indicii subtile de trandafir. Pe palat, este proaspăt, păstrând gustul strugurilor, cu o discretă senzație sărată. Taninurile moderate și structura sa echilibrată îl fac ușor de asociat cu preparate culinare foarte diverse.

Lambrusco di Modena DOC este un apelativ care include o mare varietate de vinuri locale, spumante și spumoase, albe, roșii, rose și roșii tinere (novello). Vinurile acoperă un profil cromatic divers, cu nuanțe de la rosé, la rubiniu și accente violacee. În general, aceste vinuri au arome florale și fructate, fiind proaspete, cu o aciditate plăcută.

Lambrusco Reggiano este un DOC care permite producătorilor să obțină vinuri combinând mai multe tipuri de struguri din marea familie Lambrusco. Fiecare producător își poate crea propriul cupaj, alegând soiurile care dau culoarea și aroma dorite.

Din punct de vedere al zahărului rezidual, vinurile Lambrusco DOC sunt vinificate într-o largă gamă, în funcție de stilul fiecărui producător, de la sec la dulce.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Asocierea cu preparate culinare

Datorită caracterului său divers și a multitudinii de stiluri, gusturi și arome, vei putea găsi întotdeauna un Lambrusco care să se potrivească aproape oricărui fel de mâncare. Fiind un vin efervescent, de obicei este recomandat ca aperitiv, însă un Lambrusco bine ales va face o pereche reușită cu antreurile sau platourile de brânzeturi, sushi, preparatele vegetariene sau deserturile.