Această brânză are o textură densă și o culoare galben pai, care poate varia în funcție de timpul de maturare. Fiind obținută din lapte integral, are un gust bogat și intens, cu note sărate și de lapte de oaie.
Zona de producție include întreaga regiune Toscana, precum și teritoriul comunelor Allerona (TR), Castiglione del Lago (PG), Acquapendente, Onano, San Lorenzo Nuovo, Grotte di Castro, Gradoli, Valentano, Farnese, Ischia di Castro, Montefiascone, Bolsena și Capodimonte (VT).
Există două variante principale ale brânzei Pecorino Toscano: Dolce și Stagionato (maturată). Pecorino Toscano Dolce este maturată timp de 20-60 de zile și are o textură moale și cremoasă, cu un gust delicat și dulce, completat de note dulci de miere, smochine sau pere și nuci. Pecorino Toscano Stagionato, în schimb, este maturată timp de cel puțin 4 luni și poate ajunge chiar și la 12 luni, având o textură mai dură și friabilă și un gust mai intens și sărat. Este o brânză dezvoltată și complexă, cu o aciditate crescută datorită maturării.
În general, brânza proaspătă sau Pecorino Toscano Dolce are culoarea albă sau crem deschis, în timp ce Pecorino Toscano Stagionato trece spre nuanțe de galben sau chiar portocaliu închis.