Ricotta

A title

Image Box text

Ricotta

Ricotta este o brânză proaspătă ușoară, cu o consistență cremoasă și cu granulație fină. Gustul sau este dulceag, dar subtil, cu o ușoară notă de aciditate.

Ricotta

A title

Image Box text

Ricotta

Ricotta este o brânză proaspătă ușoară, cu o consistență cremoasă și cu granulație fină. Gustul sau este dulceag, dar subtil, cu o ușoară notă de aciditate.

Ricotta

A title

Image Box text

Ricotta

Ricotta este o brânză proaspătă ușoară, cu o consistență cremoasă și cu granulație fină. Gustul sau este dulceag, dar subtil, cu o ușoară notă de aciditate.

Zona de proveniență

Ricotta este un produs lactat obținut prin prelucrarea zerului rămas de la producerea altor tipuri de brânză. Deoarece este un produs proaspăt, este adesea obținut în regiuni apropiate de centrele de producție a brânzeturilor. În Italia, Ricotta este produsă în toate regiunile, dar cele mai renumite varietăți sunt cele din Sicilia, Sardinia și Puglia.

Ricotta are o istorie veche de milenii și este asociată cu bucătăria tradițională italiană. Originea sa se suprapune cu cea a obținerii brânzeturilor, acest produs fiind obținut prin reîncălzirea și coagularea zerului rămas în urma producției de brânză. Denumirea „ricotta”, tradusă din italiană, înseamnă „recoaptă”.

Ricotta

A title

Image Box text

Metoda de obținere

În primul pas, zerul este încălzit la o temperatură de aproximativ 85-90°C într-un vas mare. Se adaugă apoi un agent acid, care face ca proteinele să se coaguleze, formând o masă solidă și separându-le de lichid. După coagulare, vasul este scos de pe foc și lăsat să se odihnească timp de câteva minute pentru a permite substanțelor solide să se ridice și să se adune la suprafață. Aceste substanțe, care constau în principal din proteine de lapte și grăsimi, sunt colectate cu ajutorul unei palete sau a unei site, sunt apoi stoarse și puse într-un recipient.

Aspect și gust

Ricotta are o textură moale și cremoasă și un gust delicat și dulce, ceea ce o face perfectă pentru a fi folosită atât în rețete dulci, cât și sărate. Ricotta are, de asemenea, o aromă ușor lactată, care poate varia în intensitate în funcție de tipul de lapte folosit pentru a o produce.

Ricotta

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Gastronomie

Ricotta este un ingredient versatil și ușor, care poate fi folosit într-o varietate de feluri de mâncare pentru a adăuga o aromă dulce și cremozitate.

Este foarte potrivită pentru umplerea pastelor, precum ravioli sau lasagna. Poate fi combinată cu diverse ingrediente, precum spanac, usturoi, Parmigiano Reggiano, sos de roșii, carne sau legume.

De asemenea, poate fi folosită pentru deserturi, cum ar fi cannolo, cheesecake sau budinci. Combinată cu diverse ingrediente, precum mărar, usturoi sau ardei iute, este ingredientul perfect pentru a prepara sosuri sau dressinguri pentru legume proaspete sau chipsuri sau poate fi folosită în salate, pentru a adăuga cremozitate și a le îmbogăți consistența și valoarea proteică.

Rețete

Gnocchi de ricotta cu dovlecei și șofran