Piave

A title

Image Box text

Piave

DOP

Piave (Denumire de Origine Protejată – DOP) este o brânză tare, cu o aromă dulce și intensă, cu note picante când este maturată îndelung, care amintește de ierburile și florile alpine.

Piave

A title

Image Box text

Piave

DOP

Piave (Denumire de Origine Protejată – DOP) este o brânză tare, cu o aromă dulce și intensă, cu note picante când este maturată îndelung, care amintește de ierburile și florile alpine.

Piave

A title

Image Box text

Piave

DOP

Piave (Denumire de Origine Protejată – DOP) este o brânză tare, cu o aromă dulce și intensă, cu note picante când este maturată îndelung, care amintește de ierburile și florile alpine.

Zona de proveniență

Brânza Piave este produsă în provincia Belluno, în partea cea mai nordică a regiunii Veneto. Piave este cea mai importantă brânză a acestei provincii, care derivă din tradiția locală de producere a brânzei. Are o aromă intensă și bogată, care devine mai pronunțată prin maturare.

Laptele utilizat pentru producția de Piave este colectat exclusiv din provincia Belluno, cel puțin 80% provenind de la rasele tipice de bovine din această zonă: Bruna italiană, Grigio Alpina, Pezzata Rossa italiană și Frisona italiană. Creșterea vacilor se face după metode tradiționale, care păstrează legătura între animal și pământ: în lunile de vară turmele sunt lăsate adesea să cutreiere liber pe pășunile de munte, unde se hrănesc cu ierburi proaspete, de cea mai bună calitate.

Piave

A title

Image Box text

Metoda de obținere

Cașul, obținut prin adăugarea enzimelor lactice și a cheagului în laptele de vacă pasteurizat, este presat în forme rotunde, pentru drenarea zerului. Următoarea etapă este marcarea – cașul este scos din forme și așezat în inele numite „fascera”, care imprimă pe fiecare bucată de brânză Piave semnele de identificare distinctive. Roțile de brânză sunt apoi depozitate pe rafturi speciale în încăperi cu temperatura și umiditatea controlate, unde rămân pentru maturarea inițială. La sfârșitul ciclului de producție, brânza are o culoare galbenă mai profundă și o coajă subțire, permeabilă, ceea ce îi permite să fie înmuiată în saramură cel puțin 48 de ore.

La sfârșitul acestui ciclului de producție, brânza este mutată în depozitul de maturare, unde este așezată pe rafturi din lemn, în condiții optime de temperatură și umiditate. Fiecare roată de brânză, care cântărește în jur de 6 kg, este periată și întoarsă periodic pentru a se asigura un proces de maturare uniform.

În funcție de durata stagiilor de maturare, brânza Piave este disponibilă în următoarele variante:

  • Piave Fresco D.O.P. (20/60 zile),
  • Piave Mezzano D.O.P. (61/180 zile)
  • Piave Vecchio D.O.P. (>180 zile),
  • Piave Vecchio Selezione Oro D.O.P. (maxim 12 luni)
  • Piave Vecchio Riserva D.O.P. (peste 18 luni).
Piave

A title

Image Box text

Aspect și gust

Coaja, moale și albă la Piave Fresco, crește în grosime și consistență pe măsura maturării, devenind tare și de o culoare care tinde spre ocru pentru Piave Vecchio Selezione Oro și Piave Vecchio Riserva. Pasta brânzei, compactă și cu granulație foarte fină, are o culoare deschisă la Piave Fresco, devenind din ce în ce mai intensă, spre galben-pai, și mai friabilă la brânzeturile maturate.

Aroma brânzei Piave este puternică și bogată, cu note de nuci și fân. Gustul este dulce și delicat la început, dar devine mai intens și ușor picant pe măsură ce brânza se maturează.

Piave

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Gastronomie

Brânza Piave este o brânză gustoasă și versatilă, care se poate folosi în diferite feluri de mâncare, ca ingredient, sau se poate savura simplu, ca atare. Brânza Piave se poate servi ca aperitiv, alături de fructe uscate, nuci sau miere sau poate fi tăiată cuburi și adăugată în salate, pentru un gust mai bogat și intens.

Datorită faptului că se topește ușor când este încălzită, brânza Piave se poate rade sau tăia felii subțiri pentru a fi adăugată la paste, pentru a completa un sos sau pentru a fi folosită la pizza sau în sandwich-uri.

Alegerea vinului potrivit pentru această brânză diferă în funcție de stagiul de maturare. Prima regulă este aceea că profilul de gust al vinului trebuie să se potrivească cu profilul brânzei alese.

Acest lucru înseamnă că vinul trebuie să curețe cerul gurii puțin câte puțin, eliminând urmele de grăsime și creând senzații noi, plăcute.

De exemplu, Piave Fresco poate fi însoțită de un vin tânăr, alb ușor, în timp ce varianta Mezzano merge bine cu un vin roșu de o corpolență medie, fructat; brânzeturile cu un stagiu mai îndelungat de maturare vor fi mai bine însoțite de vinurile roșii cu o structură complexă.

A title

Image Box text

Rețete

Mousse rece Piave cu căpșuni și oțet balsamic