A title

Image Box text

Chianti Classico

Elixirul Toscanei

În inima Italiei, în regiunea pitorească a Toscanei, se găsește un vin cu arome unice și o tradiție îndelungată – Chianti Classico. Această perlă a viticulturii italiene, prin caracterul său inconfundabil, încântă pasionații de vinuri din întreaga lume.

A title

Image Box text

Chianti Classico

Elixirul Toscanei

În inima Italiei, în regiunea pitorească a Toscanei, se găsește un vin cu arome unice și o tradiție îndelungată – Chianti Classico. Această perlă a viticulturii italiene, prin caracterul său inconfundabil, încântă pasionații de vinuri din întreaga lume.

A title

Image Box text

Chianti Classico

Elixirul Toscanei

În inima Italiei, în regiunea pitorească a Toscanei, se găsește un vin cu arome unice și o tradiție îndelungată – Chianti Classico. Această perlă a viticulturii italiene, prin caracterul său inconfundabil, încântă pasionații de vinuri din întreaga lume.

Chianti Classico  reprezintă o simbioză perfectă între tradiție și inovație. Istoria sa bogată, datând de secole, și abordarea modernă a producției de vin conferă acestei băuturi un farmec aparte. Acest vin emblematic este considerat un ambasador al Toscanei, aducând cu sine farmecul pitoresc al peisajului toscan și pasiunea italienilor pentru arta vinului.

A title

Image Box text

Soiul de struguri

Chianti Classico este obținut în principal din struguri Sangiovese (80-100%), un soi distinct, cu o bogată paletă de arome. Notele fructate de cireșe și vișine se împletesc armonios cu nuanțe subtile de mure și accente picante, oferindu-i vinului o complexitate aparte.

Pe lângă Sangiovese, la obținerea acestui vin mai este permisă folosirea în cantitate limitată (max. 20%) a altor 49 de soiuri, care includ atât varietăți italienești, precum Colorino sau Malvasia Nera, dar și a soiurilor internaționale (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah etc).

Zona de producție

Chianti Classico se produce în regiunea Toscana, mai exact în zona centrală, care include orașele Florența și Siena. Cunoscut sub denumirea de Chianti Storico, acesta este locul de naștere al vinului Chianti. Primele mențiuni istorice ale acestui vin datează din 1398, iar în 1716, a devenit prima denumire de vin din lume definită prin lege.

Solurile variate, de la argiloase, la nisipoase și calcaroase, le oferă strugurilor nutrienții necesari pentru a se dezvolta în mod optim.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Climatul mai degrabă continental din această regiune protejată de influența mării contribuie la maturarea corespunzătoare a strugurilor. Verile calde și uscate, care alternează cu ierni destul de aspre, creează condiții ideale pentru cultivarea strugurilor Sangiovese. Expunerea la soare și circulația excelentă a aerului sunt alte caracteristici ce contribuie la calitatea vinului Chianti Classico.

De asemenea, diferența accentuată dintre temperaturile diurne și cele nocturne ajută strugurii Sangiovese să păstreze un nivel ridicat de aciditate. Aceste condiții prelungesc perioada de coacere, așa încât aromele se dezvoltă lent, ceea ce dă acestui vin un potențial de învechire excepțional

A title

Image Box text

Culoare, aromă și gust

Una dintre trăsăturile distincte ale acestui vin este culoarea sa roșie intensă și strălucitoare, care sugerează o concentrație bogată de compuși aromatici. Odată gustat, vinul dezvăluie aromele sale îmbietoare, dominante fiind cele de fructe roșii și negre, acompaniate de nuanțe subtile de condimente, tutun, oțet balsamic și adesea de note de vanilie și lemn, în cazul vinurilor maturate în butoaie de stejar.

Vinul Chianti Classico poate fi produs în trei variante, care, deși sunt adesea denumite „niveluri de calitate”, ar trebui să fie considerate mai degrabă o chestiune de gust personal, decât o indicație a celui mai bun vin.

Chianti Classico Annata este maturat pentru cel mai scurt timp. Acesta oferă arome fructate și proaspete de cireșe, fructe roșii, plante aromatice și condimente. Chianti Classico Annata poate fi lansat după data de 1 octombrie din anul succesiv recoltării. Practic, este maturat aproximativ un an, deoarece recoltarea are loc de obicei la sfârșitul lui septembrie sau începutul lui octombrie.

Chianti Classico Riserva  este un vin mai structurat, cu taninuri ferme. „Riserva” trebuie maturat timp de 24 de luni, dintre care trei luni sunt petrecute în sticlă, iar restul, în butoaie de lemn. Producătorii pot utiliza botti (butoaie mari de stejar) sau barrique-uri (butoaie mici de 225 de litri). Acestea din urmă conferă arome mai puternice de vanilie, lemn și condimente.

Chianti Classico Gran Selezione DOCG este produs din cei mai buni struguri ai recoltei. Acest vin trebuie maturat timp de cel puțin 30 de luni, inclusiv trei luni în sticlă. Gran Selezione poate fi savurat imediat după lansare sau păstrat în pivniță timp de mulți ani.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Asocierea cu preparate culinare

Chianti Classico impresionează cu aciditatea bine echilibrată, care îi oferă un caracter proaspăt și vibrant. Această caracteristică îl face să fie o alegere excelentă pentru însoțirea unei mari varietăți de mâncăruri. Se potrivește de minune cu paste, pizza și brânzeturi italienești, ca Pecorino sau Parmigiano Reggiano. De asemenea, se combină armonios cu carnea de vită, miel sau pui.

În varianta sa tânără, Chianti Classico este cunoscut pentru prospețimea și accesibilitatea sa, fiind un vin potrivit pentru a însoți mâncăruri de zi cu zi. Totuși, pentru o experiență mai complexă și rafinată, se recomandă degustarea vinurilor Chianti Classico maturate în butoaie de lemn. Acestea aduc în prim-plan aromele mai intense și un caracter sofisticat, fiind potrivite pentru a fi savurate alături de preparate culinare elaborate și carnea roșie gătită cu atenție.