A title

Image Box text

Asti Spumante

DOCG
Un vin exuberant și plin de prospețime

Acest vin efervescent, plin de prospețime, cunoscut pentru aroma sa discretă, fructată și bulele înțepătoare, rămâne un clasic apreciat în orice ocazie.

A title

Image Box text

Asti Spumante

DOCG
Un vin exuberant și plin de prospețime

Acest vin efervescent, plin de prospețime, cunoscut pentru aroma sa discretă, fructată și bulele înțepătoare, rămâne un clasic apreciat în orice ocazie.

A title

Image Box text

Asti Spumante

DOCG
Un vin exuberant și plin de prospețime

Acest vin efervescent, plin de prospețime, cunoscut pentru aroma sa discretă, fructată și bulele înțepătoare, rămâne un clasic apreciat în orice ocazie.

Asti Spumante DOCG este produs în regiunea Piemont, din nordul Italiei, din strugurii Moscato Bianco, cunoscuți pentru aroma lor intensă, fructată și dulce.

Producția de vinuri în această regiune are o istorie de mii de ani, însă primele spumante au început să fie produse după jumătatea secolului al XIX-lea, prin metoda clasică, cu a doua fermentare în sticlă.

Un moment important în istoria Asti a avut loc în anul 1898, când directorul Institutului Experimental de Oenologie din Asti, Federico Martinotti, a inventat procesul rapid de fermentare a vinului în tancuri de oțel aflate sub presiune. Prin această nouă metodă, producția vinurilor efervescente devine mai puțin costisitoare și mai ușor de îndeplinit, ceea ce are un impact pozitiv asupra pieței.

Datorită calităților sale, popularitatea Asti a crescut treptat atât printre consumatorii italieni, dar și cei internaționali. În 1963, este semnat decretul prin care Asti Spumante capătă statutul DOC, iar în 1993, acest vin primește cea mai înaltă recunoaștere – certificarea DOCG (Denumire de Origine Controlată și Garantată), rezervată vinurilor renumite pentru valoarea lor și calitatea excepțională.

A title

Image Box text

Soiul de struguri

Strugurii Moscato, din care se obține Asti Spumante, sunt cultivați în bazinul mediteraneean de mai bine de 2.000 de ani, fiind apreciați pentru dulceața și aroma lor intensă. Acest soi și-a găsit un cămin primitor în Piemont, în zonele Langhe, Monferrato și Roero, unde calitățile sale au fost puse cu adevărat în valoare de cultivatorii și oenologii italieni.

În comparație cu celelalte varietăți de Moscato, Moscato Bianco cultivat în arealul viticol Asti este cel mai rafinat și elegant. Aroma sa de mosc, intensă, dar extrem de rafinată, se contopește într-un buchet fragrant de esențe botanice: flori de glicină și lime, caise, piersici și indicii delicate de flori de lămâie și portocale. Strugurii sunt recoltați la sfârșitul lui august – începutul lui septembrie, când ajung la o maturitate optimă.

Zona de producție

Este cunoscut faptul că Moscato bianco preferă solurile calcaroase pentru a oferi cea mai bună expresie calitativă, în special la nivel aromatic. În arealul de producție, care acoperă 51 de comune din provinciile Asti, Cuneo și Alessandria, există matrice geologice cu compoziție diferită (predominant soluri calcaroase, argiloase sau nisipoase), care influențează în mod clar și semnificativ nuanțele olfactive ale strugurilor produși și ale vinurilor derivate.

Beneficiind de o poziție privilegiată, între coasta Liguriei și munții Alpi, arealul viticol Asti se bucură de un climat ideal, cu ierni reci, urmate de veri călduroase. Aceste condiții permit plantațiilor de viță de vie să se dezvolte într-un mediu propice, rezultatul fiind obținerea unor struguri cu un profil aromatic superior, extrem de intens.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Aspect, aromă și gust

Asti Spumante DOCG are o culoare galben-pai, iar bulele, fine și persistente, impresionează nasul și palatul cu o intensitate dulce.

Acest spumant, ca și strugurii din care provine, etalează o aromă plină de prospețime, bogată în nuanțe florale și note de fructe coapte. Cele mai ușor de recunoscut sunt cele de flori de salcâm, glicină, portocală și bergamotă, dar și indiciile de salvie și lămâie.

Vinul are un conținut de alcool redus și un corp lejer, ceea ce îl face ușor de băut și reconfortant. Efervescența vinului contribuie la caracterul său exuberant, plin de naturalețe prin senzația plăcut înțepătoare pe care o lasă în gură. Asti Spumante DOCG este, de asemenea, caracterizat de dulceața sa naturală, care provine din zaharurile reziduale ce rămân în urma fermentației.

A title

Image Box text

Asocierea cu preparate culinare

Asti Spumante DOCG este deseori savurat la desert, alături de dulciuri din fructe, ca, de exemplu, plăcintele cu mere, tartele cu caise sau salatele de fructe. Dulceața și caracterul său fructat completează în mod plăcut aceste deserturi, iar efervescența oferă un contrast binevenit.

Datorită conținutului scăzut de alcool, Asti Spumante DOCG poate însoți preparatele asiatice picante, cum ar fi cele din bucătăria thailandeză sau indiană. Efervescența și dulceața sa balansează gustul intens al condimentelor, curățind și reîmprospătând palatul.

O asociere interesantă este cea cu brânzeturile, în mod particular cu cele moi și cremoase, ca, de exemplu, caprino (brânză de capră).

Datorită lejerității și prospețimii sale, Asti Spumante este o alegere foarte întâlnită pentru brunch-uri sau bufeturi, unde poate face o pereche bună cu o mare varietate de preparate.

Pentru a-și etala toate calitățile, Asti Spumante trebuie servit foarte bine răcit, la 6-8 °C.