A title
Image Box text
Mozzarella din lapte de vacă
Mozzarella din lapte de vacă este o brânză semi-moale, elastică, lăptoasă, cu o aromă delicată și gust dulceag. Nu este destinată maturării, ci este consumată proaspătă.
Image Box text
Mozzarella din lapte de vacă este o brânză semi-moale, elastică, lăptoasă, cu o aromă delicată și gust dulceag. Nu este destinată maturării, ci este consumată proaspătă.
Cu toate că aria în care poate fi produsă Mozzarella din lapte de vacă nu este delimitată clar, este documentat faptul că această brânză este originară din sudul Italiei. Există dovezi timpurii care atestă faptul că romanii produceau deja un tip similar de brânză din lapte de oaie la mijlocul secolului I d.Hr.
Începând cu secolul al XVI-lea, Mozzarella a început să fie obținută din lapte de bivoliță. De la mijlocul secolului al XX-lea, Mozzarella a avansat triumfător în întreaga Europă și chiar dincolo de granițele bătrânului continent. Datorită cererii enorme, astăzi, cea mai mare parte din producția de Mozzarella este realizată din lapte de vacă.
Image Box text
Tehnica folosită pentru a produce mozzarella se numește pasta filata și este unică în lumea fabricării brânzeturilor. Termenul mozzarella provine de la verbul „mozzare” (a tăia), care se referă la tăierea manuală a cașului, comprimând-ul între degetul arătător și degetul mare.
Cașurile sunt create în mod tradițional din lapte încălzit la 33-39 °C, coagulat prin intermediul unui agent acid și cheagului. Cașul obținut este mărunțit și scurs de zer, până se obține o pastă cu consistență semi-fermă. După o maturare de câteva ore, acest caș este cufundat în apă sau zer foarte fierbinte (70-80 °C), unde începe să se topească și să-și schimbe textura. Cașul elastic este întins în mod repetat (filat), ceea ce schimbă structura proteinelor la nivel molecular. În final, pasta netedă și elastică este modelată în forme rotunde.
Mozzarella din lapte de vacă are o culoare albă, lucioasă, iar mirosul este subtil, proaspăt și ușor lactat. Această brânză specială are un gust dulce și puțin sărat, cu o aromă delicată și proaspătă. Textura sa este netedă și catifelată, dar elastică.
Image Box text
Image Box text
Datorită prospețimii sale, Mozzarella din lapte de vacă își găsește adesea locul în salatele ușoare, cărora le adaugă textură, dar și proteine de calitate. Poate fi servită simplu, alături de roșii cherry, câteva felii de prosciutto crudo și câteva frunze de busuioc, totul stropit cu puțin ulei de măsline extravirgin. Când este încălzită, mozzarella se topește ușor și formează fire lungi, ceea ce o face foarte potrivită la prepararea pizzei, a mâncărurilor gătite la cuptor sau a pastelor.
Gustul delicat, catifelat și ușor dulceag, al Mozzarella se potrivește în general cu vinurile albe și roșii ușoare, dar și cu prospețimea vinurilor efervescente.