A title

Image Box text

Barbaresco

Un vin de legendă

Un vin roșu cu o personalitate puternică, dar bine structurat, Barbaresco DOCG este unul dintre vinurile emblematice ale renumitei regiuni viticole Langhe, din sudul Piemontului, la picioarele Alpilor.

A title

Image Box text

Barbaresco

Un vin de legendă

Un vin roșu cu o personalitate puternică, dar bine structurat, Barbaresco DOCG este unul dintre vinurile emblematice ale renumitei regiuni viticole Langhe, din sudul Piemontului, la picioarele Alpilor.

A title

Image Box text

Barbaresco

Un vin de legendă

Un vin roșu cu o personalitate puternică, dar bine structurat, Barbaresco DOCG este unul dintre vinurile emblematice ale renumitei regiuni viticole Langhe, din sudul Piemontului, la picioarele Alpilor.

Originea acestui vin aristocratic se pierde în legendă. Se spune că numele său este legat de denumirea pe care vechii romani au dat-o zonelor împădurite din nordul Italiei (barbarica silva), unde acum se află comuna Barbaresco, și care erau folosite de triburile ligurice ca ascunzătoare în fața temutei cavalerii a imperiului. De-a lungul secolelor, pădurile dese aflate pe dealurile din zonă au lăsat treptat locul plantațiilor de viță de vie, iar renumele vinului produs aici s-a răspândit în întreaga lume.

A title

Image Box text

Soiul de struguri

Vinurile Barbaresco DOCG sunt obținute exclusiv din strugurii Nebbiolo. Acest soi produce vinuri robuste, cu taninuri pronunțate și un conținut ridicat de alcool, care își dezvoltă și exprimă adevăratul caracter abia după o perioadă absolut necesară de maturare.

Față de alte soiuri, Nebbiolo înmugurește mai devreme (la mijlocul lunii aprilie) și rodește mai târziu (la mijlocul lunii octombrie). Este sensibil la schimbările bruște de temperatură, însă, în perioada târzie de coacere, oscilațiile termice dintre zi și noapte îi sunt benefice.

Pentru o corectă formare a taninurilor din coajă, viile trebuie să aibă o orientare pe direcția sud / sud-vest și să fie plantate la o altitudine cuprinsă între 200 și 450 m deasupra nivelului mării, acolo unde înghețurile de primăvară se produc extrem de rar.

Zona de producție

Arealul viticol Barbaresco DOCG este concentrat pe teritoriul a trei comune piemonteze: Barbaresco, Neive și Treiso, cărora li se adaugă o mică suprafață ce aparține orașului Alba.

Solul din acest teritoriu, denumit „tortorian” (alcătuit din marnă și nisip), este caracteristic pentru amalgamul de soluri sedimentare al Piemontului.

Climatul continental pe care îl întâlnim în regiunea Langhe are anumite caracteristici care îl diferențiază. Masele de aer cald mediteraneean le întâlnesc pe cele care coboară din Alpi, împiedicând curenții reci din nord să lovească dealurile din zonă. Fluctuațiile naturale ale climatului sunt frecvente, iar acest lucru se poate observa în pahar: fiecare recoltă este diferită, obținându-se astfel o mare varietate de gusturi și arome de la an la an.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Diferitele micro-climate create de dealurile și văile din Langhe, în combinație cu compoziția diversă a solurilor sedimentare din această zonă, au ca rezultat obținerea unor vinuri cu nuanțe distincte: cele care provin din dealurile Barbaresco și Neive sunt vinuri bine structurate, corpolente și cu taninuri bine conturate, dar, în același timp, catifelate și cu buchet fructat; în schimb, vinurile din dealurile din Treiso au caracteristici legate în deosebi de finețe și eleganță, mai degrabă decât de structură.

A title

Image Box text

Aspect, aromă și gust

Vinurile Barbaresco DOCG au o culoare deschisă, roșu rubiniu, cu reflexii cărămizii. Buchetul este intens și caracteristic – o combinație care amintește de zmeură și mușcate, dar și de condimente precum piper verde, scorțișoară, nucșoară, vanilie și chiar alune prăjite. La nivel gustativ, vinul Barbaresco DOCG este sec, rotund, armonios, cu taninuri bine conturate, dar echilibrate. Nivelul minim de alcool al acestui vin este de 12,5 % vol.

Pentru a domoli taninurile caracteristice soiului Nebbiolo, vinurile Barbaresco DOCG trebuie lăsate la maturat înainte de comercializare cel puțin 26 de luni, dintre care minimum nouă luni în butoi de lemn. În cazul Barbaresco Riserva DOCG, perioada de maturare este extinsă la minimum 50 de luni, dintre care nouă luni în butoi. Cele mai apreciate vinuri sunt cele care trec printr-o perioadă de învechire cuprinsă între cinci și zece ani.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Asocierea cu preparate culinare

Barbaresco DOCG este un vin viguros, care este recomandat să fie savurat alături de preparate cu personalitate, pe bază de carne. Astringența pronunțată și taninurile puternice echilibrează perfect gustul mâncărurilor grase, bogate, care, la rândul lor, domolesc caracterul robust al acestui vin.

În general, un vin Barbaresco DOCG va acompania cu succes preparatele din vită, miel, rață sau vânat (iepure, mistreț sau căprioară). Prima alegere sunt specialitățile bucătăriei locale, piemonteze, ca, de exemplu, Risotto al tartufo bianco, Manzo stufato alla Piemontese, Agnolotti al tartufo, Fricandó alla Piemontese, Fonduta con tartufi sau Cardata alla Torinese.

O asociere bine venită este și cea cu brânzeturile italienești maturate, precum Parmigiano Reggiano, Pecorino, Gorgonzola, Castelmagno, Fontina, Taleggio sau Boschetto al tartufo.

Temperatura recomandată de servire a Barbaresco DOCG este între 18°C și 20°C.