Prosecco

A title

Image Box text

Prosecco

DOC: un vin unic datorită originii și stilului său

Cu o aromă florală și un gust proaspăt, ușor și plin de viață, Prosecco DOC este simbolul băuturii simple, dar rafinate, strâns legat de inconfundabilul stil de viață italian.

Prosecco

A title

Image Box text

Prosecco

DOC: un vin unic datorită originii și stilului său

Cu o aromă florală și un gust proaspăt, ușor și plin de viață, Prosecco DOC este simbolul băuturii simple, dar rafinate, strâns legat de inconfundabilul stil de viață italian.

Prosecco

A title

Image Box text

Prosecco

DOC: un vin unic datorită originii și stilului său

Cu o aromă florală și un gust proaspăt, ușor și plin de viață, Prosecco DOC este simbolul băuturii simple, dar rafinate, strâns legat de inconfundabilul stil de viață italian.

Cel mai cunoscut tip de Prosecco este cel spumant, de culoare galben-pai (uneori roz). Pe lângă acesta, există și varianta frizzante, cu un conținut mai mic de dioxid de carbon, deci mai puțin acidulat, și chiar un Prosecco liniștit (tranquillo), care rareori se găsește în afara Italiei. Dulceața sa naturală, perfect echilibrată de o aciditate pronunțată, face din acest vin o alegere potrivită pentru orice ocazie.

Prima mențiune scrisă a existenței vinului Prosecco datează încă din secolul al XVI-lea și descrie un vin alb, provenind din zona cu același nume. Astăzi, la fel ca acum câteva secole, Prosecco este o mică localitate din provincia Trieste, situată în nord-estul extrem al peninsulei italice.

A title

Image Box text

Soiul de struguri

Vinul Prosecco DOC este obținut din soiul de struguri Glera, care trebuie să fie folosit în proporție de minim 85%. Acest soi este originar din nord-estul Italiei, fiind cunoscut încă din vremea Imperiului Roman. Tipologia acestui strugure este caracterizată de acumularea moderată de zaharuri și o bună prezență a acidității și a substanțelor aromatice, ceea ce permite obținerea unui vin de bază pentru producerea de Prosecco cu un procent redus de alcool și o aromă plăcută. În procesul de producție, primul soi îmbuteliat este Prosecco tranquillo, în timp ce soiurile frizzante și spumante necesită o a doua fermentație naturală. Pentru această etapă, care produce și plăcutele bule, se utilizează metoda italiană cunoscută ca metoda Martinotti, care are loc în recipiente mari, etanșe, din oțel inoxidabil.

Zona de producție

Plantațiile de viță de vie din care se obține Prosecco DOC se găsesc exclusiv în regiunile Veneto și Friuli-Venezia Giulia, între Dolomiți și Marea Adriatică. Interacțiunea specială dintre climă, sol și tradiția viticolă din aceste zone dă naștere unui vin unic în lume. Arealul viticol este caracterizat printr-un relief plan, presărat cu numeroase zone colinare. Clima acestei zone este temperată: la nord, lanțul muntos al Alpilor acționează ca o barieră naturală împotriva curenților de aer reci, iar la sud, Marea Adriatică este principala rută prin care sosesc vânturile sirocco, care aduc cu ele precipitații bogate, în special în lunile de vară. Aceste ploi consistente mențin o temperatură moderată a aerului și furnizează cantitatea de apă necesară viței de vie în fazele de creștere a lăstarilor și ciorchinilor.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

La sfârșitul verii, odată cu reducerea orelor de soare și cu prevalența vânturilor uscate (bora) din est, diferențele dintre temperaturile diurne și nocturne cresc, ceea ce ajută la acumularea substanțelor aromatice în struguri, chiar în faza finală de maturare.

Zona de producție este bogată în minerale și microelemente. Solurile sunt, în principal, de origine aluvionară și prezintă o textură argiloasă, cu urme de calcar și marnă și cu o bună prezență a materialului provenit din eroziunea Dolomiților și din depozitele fluviale, ceea ce permite un bun drenaj.

A title

Image Box text

Aspect, aromă și gust

Vinul Prosecco DOC spumant are un conținut relativ redus de alcool, de 11% vol., o culoare galben-pai și un aspect strălucitor, amplificat de perlajul intens și de spuma persistentă. Buchetul este fin, cu accente florale și de fructe, tipice strugurilor de origine. Gustul este crocant și proaspăt și variază de la brut la demi-sec, pentru vinurile albe, și de la sec la dulce, pentru cele roz.

Vinurile frizzante amintesc în principal de aromele de glicină și lămâie, în timp ce în vinurile spumante veți găsi note de mere, trandafiri și banane.

Prosecco DOC Rosé păstrează principalele arome, și anume flori albe, mere și citrice, îmbogățindu-le cu notele de fructe roșii ale Pinot Noir-ului, cum ar fi căpșunile și zmeura. Gustul său rotund, catifelat și mai structurat este ceea ce îl face diferit de soiurile albe. Cel mai bun moment pentru a savura un Prosecco DOC este în anul următor recoltei. Pentru a-i evidenția calitățile, acest vin trebuie servit în pahare de tip lalea, care pun în valoare în întregime subtilitățile gustului și aromelor. Paharele înalte, de tip flute, în care acest vin se toarnă adesea, nu permit aromei sale fine să se dezvolte la adevăratul potențial. Prosecco DOC trebuie servit la o temperatură cuprinsă între 6 și 8°C, pentru a vă bucura de senzația corectă de aciditate și dulceață.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Asocierea cu preparate culinare

Fiind un vin ușor, aromat, cu o bună aciditate, Prosecco DOC este surprinzător de versatil. Poate fi servit ca aperitiv, dar își găsește la fel de bine locul alături de salate sau antreuri, cum ar fi mozzarella, măsline, anghinare, grissini, prosciutto sau salamuri fine. Datorită bulelor sale, este un vin potrivit pentru a completa o mare varietate de preparate principale cu un gust de intensitate moderată (pui, tofu, fructe de mare, pește și chiar pizza) și pentru a curăța palatul și papilele gustative. Cei care doresc să experimenteze combinații interesante pot încerca un pahar de Prosecco alături de preparate asiatice, cum ar fi Pad Thai sau spring rolls. Însă un Prosecco se va potrivi întotdeauna excelent cu deserturile sau cu un platou clasic de brânzeturi italienești.