Fontina

A title

Image Box text

Fontina

DOP

Brânza Fontina DOP este o brânză semi-tare, de o culoare galben-portocaliu deschis și cu o textură elastică, ceea ce o face foarte tartinabilă și cremoasă atunci când este încălzită. Are o ușoară aromă de fum, iar gustul său este dulce, cu accente discrete de nuci sau fructe uscate.

Fontina

A title

Image Box text

Fontina

DOP

Brânza Fontina DOP este o brânză semi-tare, de o culoare galben-portocaliu deschis și cu o textură elastică, ceea ce o face foarte tartinabilă și cremoasă atunci când este încălzită. Are o ușoară aromă de fum, iar gustul său este dulce, cu accente discrete de nuci sau fructe uscate.

Fontina

A title

Image Box text

Fontina

DOP

Brânza Fontina DOP este o brânză semi-tare, de o culoare galben-portocaliu deschis și cu o textură elastică, ceea ce o face tartinabilă și cremoasă atunci când este încălzită. Are o ușoară aromă de fum, iar gustul său este dulce, cu accente discrete de nuci sau fructe uscate.

Zona de proveniență

Zona de producție a brânzei Fontina DOP este Valle d’Aosta, regiunea situată în Alpii de Vest, care se extinde până la Piemont, Cantonul Valais, Savoia și Haute-Savoie, înconjurată de cele mai renumite vârfuri din Europa: Mont Blanc, Monte Rosa, Cervino (Matterhorn) și Gran Paradiso.

Prima mențiune despre producerea Fontina DOP datează din anul 1270. Inițial, această brânză era obținută în gospodăriile locale, folosind laptele de vacă alpin, însă ulterior, producția s-a dezvoltat la scara mai mare în fabrici specializate.

Fontina

A title

Image Box text

Metoda de obținere

Fontina DOP este produsă din lapte integral de vacă nepasteurizat și are un conținut de grăsime de aproximativ 45 %.

Această brânză se obține prin încălzirea laptelui de vacă la 35°C în cuve din oțel inoxidabil sau cupru. Pentru a se forma cașul, se adaugă culturi de bacterii selecționate și cheag. După o perioadă de odihnă, amestecul este încălzit din nou la o temperatură de 46-48°C. Cașul rezultat este transferat în matrițe rotunde, unde este presat pentru a elimina zerul în exces și apoi sărat. Acest proces este urmat de 60 de zile de maturare într-un mediu răcoros și apoi alte 30 până la 90 de zile în încăperi speciale de maturare, unde roțile de brânză sunt spălate cu saramură în mod regulat, pentru a forma crusta.

Aspect și gust

Brânza Fontina DOP are o culoare galben-deschis, spre portocaliu-deschis, cu o crustă fină și uscată. Interiorul este semi-tare, cu multe găuri fine de mici dimensiuni. Are o textură elastică și cremoasă, ceea ce o face să se topească și să se întindă foarte bine.

Aroma este ușoară și plăcută, cu o discretă notă de fum și fructe uscate. Gustul său este dulce și delicat, cu accente ce amintesc de alune sau nuci.

Fontina DOP poate fi depozitată în frigider sau în mediul ambiental. În frigider, înfășurați felia în folie de plastic sau hârtie alimentară rezistentă la grăsimi, având grijă ca partea tăiată a brânzei să fie bine acoperită pentru a reține umiditatea; păstrați bucata de brânză în zona cea mai puțin rece a frigiderului.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Cea mai bună temperatură pentru degustarea Fontina DOP este în jur de 16°C; prin urmare, este recomandabil să fie scoasă din frigider cu suficient timp înainte de momentul consumului.

În mediul ambiental, brânza trebuie păstrată într-o cameră umedă, la temperaturi care să nu depășească 10-12 °C, de preferință pe un fund de lemn. Periodic, brânza trebuie frecată cu o cârpă umezită cu apă sărată pentru a elimina formarea mucegaiului alb pe coajă. Dacă camera este prea uscată, este recomandabil să înfășurați brânza într-o cârpă umedă.

A title

Image Box text

Gastronomie

Fontina DOP, care are o valoare nutrițională ridicată, este o brânză deosebit de gustoasă și ușor de digerat. Poate fi mâncată simplă, ca atare, dar poate fi folosită în bucătărie pentru a pregăti mâncăruri gourmet, datorită aromei sale plăcute. Fontina DOP se asociază bine cu paste, carne și legume. Datorită faptului că se topește ușor, este, de asemenea, foarte potrivită pentru sandwich-uri și toasturi.

Dar, mai presus de toate, felul de mâncare care cuprinde esența caracteristică acestui tip de brânză este fondue în stil valdostana.

În ceea ce privește asocierea cu vinurile, Fontina DOP poate fi savurată alături de un pahar de Chardonnay, Riesling, Chianti, Montepulciano, Nebbiolo sau Cabernet sauvignon. Pentru cei care preferă berea, sunt recomandate sortimentele bock, saison și lambic.

A title

Image Box text

Rețete

Fondue Fontina DOP