A title
Image Box text
Montepulciano d’Abruzzo
un simbol incontestabil al Italiei
Montepulciano d’Abruzzo se numără printre cele mai apreciate vinuri roșii italienești, datorită echilibrului său și aromelor fructate, cu note de condimente fine.
Image Box text
Montepulciano d’Abruzzo se numără printre cele mai apreciate vinuri roșii italienești, datorită echilibrului său și aromelor fructate, cu note de condimente fine.
Vinurile Montepulciano d’Abruzzo au obținut certificarea DOC în 1968, iar acum reprezintă peste 80% dintre vinurile DOC produse în această regiune și unul dintre primele trei vinuri DOC ale Italiei.
Numeroase documente istorice menționează prezența soiului Montepulciano în regiunea Abruzzo începând de la mijlocul secolului al XVII-lea. Cultivat mai întâi în Valea Peligna, în provincia L’Aquila și pe dealurile interioare ale provinciei Pescara, acest soi s-a răspândit începând cu anii 1950 în întreaga zonă deluroasă de coastă, devenind predominant.
Image Box text
Montepulciano d’Abruzzo DOC este obținut aproape exclusiv din strugurii proveniți din soiul cu același nume, cu un eventual mic adaos (maximum 15 %) de alte soiuri de struguri roșii adaptate terroir-ului din Abruzzo.
Montepulciano este un soi viguros, care se coace relativ târziu (între 1-20 octombrie), adaptabil la diverse sisteme de cultivare, rezistent și generos; produce vinuri cu caracteristici organoleptice foarte interesante, aciditate scăzută și taninuri moi, discrete.
Vinurile Montepulciano d’Abruzzo de nouă generație ilustrează capacitatea acestui soi de struguri de a produce vinuri cu o structură robustă și o aromă complexă, care pot evolua excelent în urma maturării în baricuri de stejar.
Situat între Marea Adriatică și masivele Gran Sasso d’Italia și Majella, teritoriul unde se produce Montepulciano d’Abruzzo DOC beneficiază de diferențe semnificative de temperatură între zi și noapte, care, combinate cu o bună ventilație, asigură un microclimat ideal pentru ca vița de vie să producă struguri de o calitate extraordinară.
Verile calde și lungi permit strugurilor să atingă o maturitate optimă, în timp ce nopțile răcoroase păstrează aciditatea și echilibrul aromatic al strugurilor.
Regiunea viticolă Abruzzo poate fi împărțită în două zone: regiunea montană interioară, care se distinge printr-un climat continental și care reprezintă mai mult de 65% din întregul teritoriu și zona de coastă, cu fâșia sa deluroasă extinsă și clima blândă.
Image Box text
Image Box text
Montepulciano d’Abruzzo DOC se obține numai din podgorii situate pe terenuri deluroase sau muntoase, cu o altitudine de cel mult 500 de metri deasupra nivelului mării și, în mod excepțional, de 600 de metri pentru cele cu expunere sudică.
Solurile din regiune sunt predominant argilo-calcaroase, ceea ce le conferă o textură bogată și capacitatea de a reține apă. Aceasta este o caracteristică crucială pentru dezvoltarea strugurilor, deoarece asigură un aport constant de umiditate în timpul verii, când precipitațiile pot fi limitate. Solurile conțin minerale esențiale și nutrienți care contribuie la aroma și gustul distinct al strugurilor Montepulciano.
În normele DOC au fost definite mai multe subzone ale acestei regiuni viticole, care delimitează arii mai mici, unde sunt produse vinuri de calitate superioară și care impun cerințe mai stricte. Acestea sunt „Terre dei Vestini”, „Casauria” (sau „Terre di Casauria“), „Teate”, „Terre dei Peligni” și „Alto Tirino”.
Image Box text
Montepulciano d’Abruzzo DOP se distinge prin culoarea sa de un roșu rubiniu profund și intens, care capătă inflexiuni cărămizii odată cu maturarea; olfactiv, vinul este floral și fructat, cu indicii de fructe roșii coapte și condimente. Gustul este sec, plin, cu taninuri subtile și cu o bună aciditate.
Vinurile sunt foarte plăcute atunci când sunt băute tinere (de la 5-8 luni până la 18 luni după recoltare), dar sunt capabile să își sporească complexitatea dacă sunt maturate îndelung în baricuri de stejar. Pentru ca un vin Montepulciano d’Abruzzo să obțină titlul de Riserva, acesta trebuie să stea la maturat cel puțin 24 de luni, din care minim 9 luni în butoaie. În același timp, indicele alcoolic trebuie să se situeze la nivelul de minim 12% vol.
Image Box text
Corpolent și rotund, cu taninuri bine reprezentate, dar integrate într-un mod plăcut, Montepulciano d’Abruzzo este un partener bun pentru o mare diversitate de preparate culinare. De exemplu, poate fi o alegere fericită pentru pizza, mai ales la ieșirile în grup, când fiecare își alege un topping diferit. Acest vin se va potrivi foarte bine atât cu o pizza vegetariană, cât și cu cele care conțin mai multă carne sau brânzeturi.
Montepulciano d’Abruzzo este, de asemenea, un vin excelent pentru a fi asociat cu mâncăruri savuroase și consistente din carne, deoarece structura tanică și buna aciditate a vinului taie grăsimile. Încercați să-l serviți alături de carne de miel, vită, porc, vânat, cârnați, hamburgeri sau orice fel de mâncare cu un sos bogat pe bază de roșii sau brânză. De asemenea, merge deosebit de bine cu peștii grași, cum ar fi somonul sau macroul.