A title

Image Box text

Amarone della Valpolicella

Profunzimea vinului italian

Amarone della Valpolicella DOCG este o expresie unică a vinului italian, datorită procesului său de producție, care pune în valoare atât calitățile strugurilor, cât și caracteristicile distincte ale zonei de proveniență.

A title

Image Box text

Amarone della Valpolicella

Profunzimea vinului italian

Amarone della Valpolicella DOCG este o expresie unică a vinului italian datorită procesului său de producție care pune în valoare atât calitățile strugurilor, cât și caracteristicile distincte ale zonei de proveniență.

A title

Image Box text

Amarone della Valpolicella

Profunzimea vinului italian

Amarone della Valpolicella DOCG este o expresie unică a vinului italian datorită procesului său de producție care pune în valoare atât calitățile strugurilor, cât și caracteristicile distincte ale zonei de proveniență.

Amarone della Valpolicella DOCG este unul dintre cele mai renumite vinuri italienești, produs în zona Valpolicella din regiunea Veneto, din nord-estul Italiei. Acest vin este obținut din struguri parțial uscați, în care aromele se concentrează și se amplifică, ceea ce îi conferă o personalitate puternică și inconfundabilă.

Amarone della Valpolicella DOCG se mândrește cu o lungă istorie, care începe în secolul al IV-lea, când apar primele înscrisuri despre vinul obținut în această regiune prin metoda specifică a uscării strugurilor. În secolele următoare, vinul produs în zona Valpolicella este menționat constant în documentele oficiale, ceea ce arată prestigiul deosebit de care se bucura.

În zilele noastre, primele sticle de Amarone della Valpolicella îmbuteliate artizanal au început să circule la începutul anilor 1900, fiind destinate familiei sau prietenilor. Prima sticlă etichetată oficial a fost vândută în anul în 1953. Un deceniu mai târziu, a fost recunoscut DOC Valpolicella, iar în 2010 au fost recunoscute și protejate diferitele apelațiuni incluse în denumirea Valpolicella, printre care și Amarone.

A title

Image Box text

Soiul de struguri

Vinurile Amarone della Valpolicella DOCG sunt obținute din trei soiuri autohtone: Corvina, Corvinone și Rondinella. Pe lângă acestea, este permisă și folosirea în proporție limitată a unor soiuri locale de struguri roșii cu un caracter neutru.

Procesul de producție al acestui vin, cu particularitățile sale, este cel care îi conferă caracterul unic și apreciat în întreaga lume lumea. După cules, care are loc la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie, strugurii sunt lăsați la uscat în încăperi speciale, bine ventilate, până cel puțin pe data de 1 decembrie (100-120 de zile), timp în care își pierd jumătate din greutate.

În această fază au loc o serie de transformări complexe, de la scăderea acidității, până la modificarea raportului dintre glucoză și fructoză, ceea ce favorizează concentrația de polifenoli și creșterea considerabilă a glicerinei și a altor substanțe, cum ar fi resveratrolul.

Strugurii parțial uscați sunt vinificați în timpul iernii și, după un proces lent de fermentare la temperaturi scăzute, se obține un vin cu un conținut ridicat de alcool (min. 14% vol.). Vinul este apoi lăsat la maturat în butoaie de lemn pentru minimum doi ani sau chiar patru ani pentru versiunea „Riserva”. Urmează îmbutelierea și o nouă perioadă obligatorie de învechire în sticlă înainte de comercializare.

Procesul complex de maturare rafinează structura și personalitatea distincte ale acestui vin și îi dau posibilitatea să evolueze strălucit, chiar și pentru zeci de ani.

A title

Image Box text

Zona de producție

Arealul viticol în care este obținut acest vin este localizat în partea vestică a regiunii Veneto, în provincia Verona. Clima blândă, dar vântoasă a dealurilor Valpolicella, care se învecinează la vest cu lacul Garda, iar la nord și est cu munții Lessini, determină coacerea neforțată a strugurilor și oferă condiții naturale optime pentru tehnica de uscare naturală (appassimento), folosită în această zonă de sute de ani.

Solurile nisipos-pietroase, de origine calcaroasă, ale crestelor deluroase favorizează acumularea zaharurilor și dobândirea unei bune acidități, iar expunerea favorabilă a viilor, determină acumularea antocianinelor și polifenolilor totali, premise excelente pentru dezvoltarea unui profil senzorial amplu și armonios, cu note florale intense și de fructe roșii coapte.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

În interiorul acestui areal viticol, există două sub-zone specifice, vinurile produse aici purtând indicațiile suplimentare „Classico” sau „Valpantena”. Cu toate că vinurile produse în arealul Valpolicella împărtășesc în general aceleași caracteristici, există câteva diferențe subtile între aceste sub-zone distincte. Astfel, vinurile produse în arealul Classico sunt elegante și aromate, cele produse în Valpantena sunt vinuri mai ușoare și fructate, iar cele produse în restul regiunii sunt vinuri corpolente, bogate, cu un conținut mai mare de alcool.

A title

Image Box text

Aspect, aromă și gust

Ca aspect, Amarone della Valpolicella DOCG are o culoare intensă, rubinie, cu note brun-roșcate și un buchet care amintește de fructe uscate, tutun și condimente, datorită modificărilor specifice ale aromelor care apar în timpul uscării. Gustul este puternic, fructat, sec, dar foarte catifelat, cu tanini puternici, însă perfect integrați. Senzația palatină este aceea a unui vin corpolent, cald-revigorant și cu un caracter viguros.

Datorită faptului că se obține din struguri parțial uscați, Amarone della Valpolicella DOCG este un vin de o mare longevitate. Cu toate că majoritatea specialiștilor sunt de acord că acest vin oferă cea mai plăcută experiență dacă este băut până ce împlinește 10 ani, datorită personalității sale puternice, Amarone della Valpolicella DOCG poate depăși chiar și douăzeci de ani de învechire. Procesul specific de uscare face ca acest vin să aibă un titlu alcoolic ridicat, de peste 14% vol., și un zahăr rezidual de 28 g/l, procent chiar mai ridicat la versiunea Riserva – 32 g/l.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Asocierea cu preparate culinare

Fiind un vin robust, aromat și cu un conținut ridicat de alcool, Amarone della Valpolicella DOCG este savurat cel mai bine la ocazii speciale, alături de mâncăruri consistente de casă, cu gust bogat, dar delicate, gătite încet.

Acest vin va face o bună pereche cu orice fel de carne roșie (vită, porc, rață, miel), vânat (mistreț, căprioară), organe sau brânzeturi italienești maturate, dar poate fi la fel de bine savurat și singur, ca un excelent vin de meditație.

Temperatura optimă de servire este între 16 și 20˚°C.