A title

Image Box text

Greco di Tufo

O personalitate vulcanică

Greco di Tufo este un vin alb viguros, care își etalează cu vivacitate notele minerale și prospețimea fragrantă, calități senzoriale determinante care îi definesc caracterul.

A title

Image Box text

Greco di Tufo

O personalitate vulcanică

Greco di Tufo este un vin alb viguros, care își etalează cu vivacitate notele minerale și prospețimea fragrantă, calități senzoriale determinante care îi definesc caracterul.

A title

Image Box text

Greco di Tufo

O personalitate vulcanică

Greco di Tufo este un vin alb viguros, care își etalează cu vivacitate notele minerale și prospețimea fragrantă, calități senzoriale determinante care îi definesc caracterul.

În secolul al VIII-lea, când grecii originari din Tesalia au colonizat coasta napoletană, au adus cu ei și prețioșii butași ai legendarului soi de viță-de-vie care le poartă astăzi numele – Greco di Tufo.

Acest soi este, cu siguranță, cel mai vechi din provincia Avellino (estul regiunii Campania). Confirmarea originii sale antice este dată de o frescă din secolul I, descoperită în orașul Pompei, pe care apare inscripția „vino Greco”.

Cultivată mai întâi la poalele Vesuviului, vița de vie s-a răspândit treptat în întreaga provincie Avellino, unde a găsit un terroir propice pentru a se dezvolta. Renumitul Greco di Tufo DOCG, vinul produs astăzi din acest soi istoric, a devenit un simbol universal al vinurilor albe italienești.

A title

Image Box text

Soiul de struguri

Reglementările DOCG prevăd că acest vin trebuie să fie obținut din soiul Greco di Tufo în proporție de 85-100%. Acești struguri albi, care se recoltează în luna octombrie, se dezvoltă optim în soluri argilo-calcaroase, cu depozite minerale bogate.

Bobul strugurelui este bogat în compuși fenolici, care dau vinului culoarea intensă și corpolență. Coaja delicată își transferă cu ușurință mustului toate calitățile, ceea ce duce la o aciditate pronunțată a vinului, motiv pentru care acesta este un candidat perfect pentru producerea spumantelor.

Greco di Tufo a primit clasificarea DOC în 1970, urmată în 2003 de DOCG. Sunt patru vinuri care sunt produse astăzi sub acest apelativ:

  • Greco di Tufo DOCG;
  • Greco di Tufo DOCG „Riserva” – maturare minim 12 luni;
  • Greco di Tufo DOCG „Spumante” – metoda clasică, maturare minim 18 luni;
  • Greco di Tufo DOCG “Spumante Riserva” – metoda clasică, maturare minim 36 de luni.

A title

Image Box text

Zona de producție

Producția Greco di Tufo DOCG este concentrată în jurul comunei Tufo din provincia Avellino. Aflată la aproximativ 50 de km de Napoli, datorită condițiilor specifice ale zonei, Tufo este prin excelență o zonă dedicată producției de vinuri deosebite.

Arealul viticol se bucură un climat mediteraneean, cu ierni moderat-răcoroase și veri uscate și calde. Relieful său deluros-înalt și prezența numeroaselor păduri temperează extremele termice, în special în timpul verii, când vremea devine călduroasă.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Vecinătatea munților Apenini face ca solurile să fie bine irigate și creează fluctuații importante de temperatură între zi și noapte. Datorită reliefului divers, în această zonă se formează microclimate distincte, ceea ce permite obținerea unor vinuri cu personalități diferite.

Solurile argilo-calcaroase din această arie au beneficiat din plin de activitatea celor trei vulcani care domină peisajul: Vulture, Vezuviu și Caserta. De-a lungul secolelor, acumularea straturilor de cenușă și material provenit din erupții a dat naștere unor depozite tufoase bogate în minerale și a unor straturi de sol afânat – teren optim pentru viticultură.

A title

Image Box text

Aspect, aromă și gust

Greco di Tufo DOCG iese în evidență datorită structurii sale, care se manifestă printr-o ușoară astringență plăcută și aciditate accentuată. Vizual, vinul se prezintă cu o culoare galben-aurie, iar buchetul intens amintește de fructe galbene și exotice, cu note ocazionale de citrice și indicii balsamice. Este un vin sec, vertical, cu arome vibrante, minerale, caracterizat printr-o savoare perceptibilă, prospețime și un post gust lung. Varianta spumantă are un perlaj fin și persistent.

Procentul de alcool din aceste vinuri este moderat – 11,5 % vol. pentru vinul liniștit și 12,0 % pentru cel efervescent.

A title

Image Box text

Asocierea cu preparate culinare

Datorită calităților sale, Greco di Tufo DOCG își găsește locul alături pește (în special cod) și fructele de mare (supe sau tocane, la grătar sau gratinate) sau mâncăruri cu sos tomat. Cele mai gustoase asocieri sunt totuși cele cu carnea, în special sortimentul „Riserva”, un vin maturat, cu un profil senzorial bogat.

Varianta spumantă este un excelent aperitiv, dar face o pereche reușită atât cu fructele de mare, cât și cu preparatele culinare din carne nepreparată termic, cum ar fi carpaccio sau tartarurile, sau cu antreurile reci.

Temperatura optimă pentru servire este de 8-10°C.