Mascarpone

A title

Image Box text

Mascarpone

Mascarpone este o brânză tartinabilă, cremoasă, bogată și delicată, cu un conținut ridicat de grăsimi (între 60% și 75%), obținută doar din smântână coagulată cu ajutorul unui agent acid, cum ar fi acidul citric sau acidul lactic.

Mascarpone

A title

Image Box text

Mascarpone

Mascarpone este o brânză tartinabilă, cremoasă, bogată și delicată, cu un conținut ridicat de grăsimi (între 60% și 75%), obținută doar din smântână coagulată cu ajutorul unui agent acid, cum ar fi acidul citric sau acidul lactic.

Mascarpone

A title

Image Box text

Mascarpone

Mascarpone este o brânză tartinabilă, cremoasă, bogată și delicată, cu un conținut ridicat de grăsimi (între 60% și 75%), obținută doar din smântână coagulată cu ajutorul unui agent acid, cum ar fi acidul citric sau acidul lactic.

Zona de proveniență

Mascarpone este o brânză tradițională italiană, originară din regiunea Lombardia. Astăzi, mascarpone este produs în întreaga Italie, dar cele mai bune și cele mai autentice variante sunt considerate cele fabricate în regiunea Lombardia și provinciile învecinate. În aceste zone, se găsesc producători tradiționali care folosesc ingrediente locale de calitate pentru a produce mascarpone autentic, bogat și cremos, calități pentru care această brânză este cunoscută și apreciată la nivel mondial.

Cu toate că primele mențiuni istorice datează din secolul al al XVIII-lea, nu se știe cu exactitate când a început să fie produsă. Se spune că această brânză a fost creată pentru a folosi smântâna obținută din laptele de vacă din regiune, mai bogat în grăsimi decât cel provenit din alte zone.

Tarte cu căpșuni și bezea

A title

Image Box text

Metoda de obținere

Smântâna proaspătă din lapte gras de vacă este coagulată prin adăugarea de acid citric sau acid lactic (fără ajutorul cheagului); cașul rezultat se încălzește ușor la foc constant, până când ajunge la o consistență cremoasă. Pentru a obține Mascarpone se drenează zerul (cu ajutorul gravitației sau al centrifugării, fără a presa). Poate fi consumată imediat, nu necesită nici un timp de repaus.

Aspect și gust

De o culoare albă strălucitoare, plăcută ochiului, Mascarpone are o textură foarte cremoasă și un gust catifelat și dulce, ceea ce îl face perfect pentru a fi folosit în deserturi și alte preparate culinare delicate. Aroma sa subtilă și gustul bogat și gras, pune în valoare ingredientele folosite în rețetele în care este folosit.

Mascarpone

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Gastronomie

Mascarpone este folosit în numeroase rețete culinare, cărora le îmbogățește și potențează gustul, cum ar fi deserturile (tiramisu, cheesecake, budinci, înghețate, torturi etc), dar și ca bază pentru sosurile de paste, în polenta sau în risotto.

Rețete

Tarte cu căpșuni și bezea