A title
Image Box text
Franciacorta
esența efervescenței italiene
Franciacorta este unul dintre cele mai renumite vinuri efervescente din Italia, recunoscut pentru rafinamentul și eleganța sa.
Image Box text
Franciacorta este unul dintre cele mai renumite vinuri efervescente din Italia, recunoscut pentru rafinamentul și eleganța sa.
Franciacorta este un vin spumant originar din provincia italiană Brescia (Lombardia) cu statut DOCG. Este produs folosind metoda tradițională (fermentare în sticlă), din struguri cultivați în limitele arealului viticol Franciacorta, pe dealurile situate între malul sudic al lacului Iseo și orașul Brescia. A primit statutul de DOC în 1967, denumirea incluzând inițial și vinuri liniștite, atât roșii, cât și albe. Din 1995, clasificarea DOCG se aplică exclusiv vinurilor spumante produse în această zonă.
Image Box text
Selecția atentă a soiurilor contribuie la caracteristicile organoleptice complexe ale vinului, conferindu-i o paletă bogată de arome și o textură fină. Regulile DOCG permit folosirea exclusiv a soiurilor Chardonnay și Pinot Bianco (max. 50%) pentru spumantele albe. Este permisă folosirea a până la 10% struguri indigeni, din soiul Erbamat, cu excepția Franciacorta Saten, care poate fi produs doar din Chardonnay (nu mai puțin de 50%) și Pinot Bianco. Versiunea Rosé trebuie să includă, pe lângă Chardonnay, cel puțin 35% Pinot Nero.
Conform acelorași reguli Franciacorta DOCG, strugurii pot fi recoltați doar manual.
Solul și clima specifice zonei Franciacorta joacă un rol esențial în calitatea vinului. Plantațiile de viță de vie se află într-un perimetru bine delimitat în jurul Lacului Iseo, într-un peisaj pitoresc, cu soluri morenice, bogate în minerale și compus din nisip, aluviuni, pietriș și calcar.
Climatul blând și umed, influențat de prezența lacului, dar și de curenții reci ce coboară din zona montană, asigură temperaturi și variații termice moderate între zi și noapte și limitează valorile termice extreme ale anotimpurilor, ceea ce contribuie la maturarea optimă a strugurilor.
Image Box text
Image Box text
După a doua fermentare, vinul trebuie să își continue procesul de maturare în sticlă timp cel puțin 18 luni. Franciacorta, Franciacorta Saten și Franciacorta Rosé capătă o personalitate complexă și o mai mare eleganță pe măsură ce trec prin perioade mai lungi de învechire.
Maturarea îndelungată creează vinuri spumante seci, cu aciditate crocantă și note de pâine coaptă și biscuiți. Exemplele premium sunt maturate timp de până la trei ani, cum este cazul Franciacorta Millesimato și Franciacorta Riserva.
Spumantele Franciacorta obținute din soiurile albe au o culoare galben-pai, cu inflexiuni aurii, un perlaj persistent și un buchet caracteristic fermentației în sticlă – de pâine proaspăt coaptă și drojdie, îmbogățit cu note subtile de citrice, fructe cărnoase (piersici, pere, mere), fructe uscate și nuci. Vinurile au o aciditate echilibrată și un gust picant, astringent.
Franciacorta Rosé, datorită aportului de Pinot Nero, are o culoare roz, în nuanțe variate. Buchetul este delicat și complex, cu note adiționale de căpșuni, coacăze negre și zmeură. Aciditatea este, de asemenea, echilibrată, păstrând accentele de drojdie și pâine proaspăt coaptă.
Image Box text
Image Box text
Asocierea culinară cu diferite preparate este unul dintre punctele forte ale spumantelor Franciacorta. Cu prospețimea lor vibrantă și aciditatea bine echilibrată, acestea se potrivesc perfect ca aperitiv sau alături de fructe de mare, sushi, pește și alte antreuri ușoare.
Vinurile Franciacorta Saten, mai puțin efervescente și mai delicate, sunt excelente alături de pește crud, risotto, brânzeturi moi sau preparate vegetariene. În schimb, vinurile Franciacorta Riserva, maturate în butoaie de lemn, dezvăluie arome de o complexitate superioară, fiind o alegere potrivită pentru a însoți preparate mai consistente, precum fructele de mare gătite sau preparate din pui și porc.