Gustul Italiei la RO-WINE.
Salonul dedicat vinurilor și produselor alimentare Made in Italy care au făcut Italia faimoasă în toată lumea
București, 24-26 mai 2024
Între 24 și 26 mai 2024, ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, organizează a treia ediție a salonului Gustul Italiei, în cadrul festivalului internațional RO-Wine, cu o selecție de savori italiene și vinuri de excepție din diverse regiuni de renume, de la producători de top.
Expozanții italieni prezintă vizitatorilor produsele lor autentice, care sunt realizate folosind rețete tradiționale și tehnici inovative de producție. Aici fiecare produs este un adevărat Made in Italy! Un număr mare de produse poartă deja marca europeană care indică locul de origine protejat (DOP și IGP). De altfel, Italia este țara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și de indicație geografică recunoscute de Uniunea Europeană (855, din care 326 produse alimentare și 529 vinuri), o mărturie a calității excepționale a produselor, dar, mai ales, a legăturii puternice între excelențele agroalimentare italiene și teritoriul lor de proveniență.
Din 2023, bucătăria italiană este în mod oficial în cursa pentru a fi inclusă în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. În fapt, în Italia, practica pregătirii mesei este atât un ritual zilnic, un mod de a avea grijă de sine și de ceilalți, dar și de a-și aminti originile și de a le menține vii prin transmiterea lor noilor generații.
În acest an, cei 23 de expozanți prezintă o selecție foarte diversă și inovatoare de produse de la vinuri la produse din pește, fructe de mare și produse vegetale în ulei sau sub vid, de la uleiuri de măsline extravirgine la snacks și paste făinoase, de la brânzeturi la cafea și făină de mălai, produse convenționale și ecologice.
Totul într-o călătorie de la nordul spre sudul Italiei cu trecerea prin 12 din cele 20 de regiuni italiene: Abruzzo, Apulia, Campania, Friuli Venezia-Giulia, Lombardia, Marche, Piemont, Sardinia, Sicilia, Toscana, Trentino Alto-Adige, Veneto.
Vă invităm să întâlniți expozanții prezenți în salonul Gustul Italiei, să vizitați www.gustulitaliei.ro și să ne urmăriți pe canalele noastre de social media pentru a descoperi doar o mică parte dintre excelentele produse agroalimentare Made in Italy, dar și activitățile organizate de biroul nostru în acest domeniu.
Prezența Agenției ICE București pentru a treia oara la aceasta manifestare are obiectivul de a înlesni întâlnirea dintre cererea și oferta produselor „autentic italiene”, evenimentul făcând parte din lista numeroaselor activități organizate anual de Agenția ICE pe plan mondial care au ca scop promovarea excelențelor italiene.
Cu speranța că această nouă întâlnire cu gustul italian autentic vă va îmbogăți informațiile despre oferta italiană, echipa ICE și expozanții italieni vă așteaptă la Gustul Italiei de la Ro-Wine mai 2024!
MASTERCLASS „Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate”
24 mai 2024, ora 16
O noutate a acestei ediții este organizarea unui Masterclass având ca titlu ”Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate”, o oportunitate unică de a învăța direct de la experți cum se poate diferenția și aprecia caracteristicile unui ulei de măsline autentic de înaltă calitate. Masterclass-ul va fi susținut de Edoardo Nati (*), expert Unaprol, Consorțiul Cultivatorilor de Măslini din Italia care reunește peste 100.000 de companii și specialiști din filiera uleiului de măsline și formator la Fundația Evooschool (centru de formare, promovare și valorizare culturală a uleiului de măsline extravirgin).
Element de bază al bucătăriei italiene și unul din ambasadorii Made in Italy în lume, uleiul de măsline extravirgin este mult mai mult decât un simplu condiment culinar. Caracteristicile sale de înaltă calitate și numeroasele beneficii pentru sănătate îl fac regele indiscutabil al renumitei diete mediteraneene.
Italia ocupă locul al doilea în lume, după Spania, în suprafață, producție și comerț exterior în acest domeniu, grație tradiției de cultivare a măslinelor și a unei industrii avansate tehnologic și profesionale, capabile să obțină uleiuri de înaltă calitate. Italia a produs în 2023 o cantitate de 328.000 de mii de tone de ulei de măsline (+36% fata de 2022).
În Italia există peste 500 de soiuri de măslini (cultivar) și peste un milion de hectare cultivate cu măslini, prezente practic în toate regiunile Italiei, fiecare cu propriile caracteristici, dar în special în Apulia, unde se produce jumătate din uleiul de măsline extravirgin italian. Filiera uleiului de măsline numără peste 600.000 societăți, multe din ele familiale, si peste 4000 de prese de ulei active. În Italia sunt înregistrate 50 de certificări de calitate a uleiului de măsline (42 DOP si 8 IGP), in creștere în ultimii ani, indicând o atenție sporită acordată producției de ulei de măsline extravirgin de calitate.
(*) Edoardo Nati își construiește parcursul de studiu în jurul pasiunii pentru domeniul agroalimentar și enogastronomie. După ce a absolvit cursurile de tehnician gastronom, continuă studiile universitare și obține o licență în Științe, Culturi și Politici Gastronomice pentru Bunăstare. Datorită diverselor experiențe în sectorul HORECA, atât în Italia cât și în străinătate, a dezvoltat un interes puternic pentru uleiul EVO, devine Degustător Profesionist participând la cursurile Fundației Evooschool, devenind apoi și formator, promovând cultura uleiului extravirgin de măsline în diversele cursuri organizate de Evooschool.