Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume

Bucătăria italiană: sănătate, cultură şi inovaţie

 

Ambasada Italiei la Bucureşti, împreună cu ICE – Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, anunţă debutul celei de-a zecea ediţii a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume, anul acesta având ca temă Bucătăria italiană: sănătate, cultură şi inovaţie”.

Evenimentul de lansare va avea loc pe 9 noiembrie, ora 12:00, în cadrul expoziţiei FoodService & Hospitality Expo, unde ICE – Agenţia Bucureşti organizează Pavilionul Italiei.

Ediția din 2025 din România are ca obiectiv valorificarea excelenței producției italiene și consolidarea legăturilor cu publicul local și cu operatorii economici din domeniul food & beverage. Prin degustări, demonstrații culinare și întâlniri educaționale, inițiativa contribuie la promovarea tradiției culinare italiene ca simbol al calității, inovației și sustenabilității.

Vezi calendarul evenimentelor
 

Programul Săptămânii Bucătăriei Italiene 2025 în România cuprinde următoarele evenimente:

  • Participarea a 13 companii italiene la târgul „FoodService & Hospitality Expo 2025”, cu mai multe sesiuni de show cooking – trei demonstrații culinare pe zi realizate de Chef Marco Favino, activ în România de mai mulți ani, și de Maestrul Pizzaiolo Giovanni Santarpia (50 Top Pizza, Tre Spicchi Gambero Rosso, Cea mai bună Pizzerie din Toscana la Pizza Awards 2025). Sesiunile vor include prezentarea produselor și povestea preparatelor, în concordanță cu tema ediției Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume 2025, „Bucătăria italiană: sănătate, cultură și inovație”. Activitățile sunt organizate de ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, în perioada 8–10 noiembrie, la FoodService & Hospitality Expo 2025, Hala Laminor – Stand D21.
  • Ceremonia de deschidere a târgului „FoodService & Hospitality Expo 2025” și inaugurarea Pavilionului Italiei
    Ajuns la cea de-a cincea ediție, FoodService & Hospitality Expo este singurul târg din România dedicat sectorului food & beverage, adresat unui public specializat Ho.Re.Ca. și retail. Obiectivul inițiativei este îmbunătățirea imaginii produselor agroalimentare Made in Italy în România și facilitarea contactelor dintre companiile italiene și operatorii locali.
    Evenimentul va avea loc în data de 8 noiembrie, ora 11:30, la FoodService & Hospitality Expo 2025, Hala Laminor (Main Stage), cu participarea Ambasadei Italiei la București.
  • Conferința de presă pentru lansarea Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume 2025 și prezentarea celor 13 companii din Pavilionul Italiei
    Pe Main Stage-ul târgului va avea loc conferința de presă de lansare a Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume 2025, având ca temă „Bucătăria italiană: sănătate, cultură și inovație”, cu prezentarea companiilor italiene participante.
    Va urma un show cooking cu degustare realizat de Chef Antonio Passarelli, în prezența profesioniștilor din domeniu și a reprezentanților presei.
    Eveniment organizat de Ambasada Italiei la București și ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, în data de 9 noiembrie, ora 12:00.
  • Două întâlniri dedicate elevilor din ciclul primar și liceal
    Întâlniri axate pe tema Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume 2025, susținute de Dr. Alessandro Leone, cercetător în domeniul Alimentației și Nutriției Umane la Departamentul de Științe pentru Alimente, Nutriție și Mediu din cadrul Universității din Milano.
    Întâlnirile vor avea loc în data de 12 noiembrie, la Școala Internațională Italiană „Aldo Moro” din București.
  • Campania gastronomică a restaurantelor italiene în România 
    Restaurantele italiene din România se alătură Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume 2025 prin meniuri tematice și oferte speciale dedicate bucătăriei italiene autentice.
    • Restaurante participante:
      Casa Albă – București 
      Da Giulio – București 
      Facefood – Botoșani 
      La Bottega dei Sapori – București
      La Salumeria Cucina – București 
      Lux Garden Hotel – Azuga 
      Molf – București 
      Osteria Galletto – București 
      Osteria Zucca – București 
      Resto Aperto – București 
      Sara Floreasca – București 
      Sardin – București 
      Sciccheria – București
  • Cină la Restaurantul Sardin – București
    Cu participarea d.nei Maddalena Borsato, cercetător la Universitatea de Științe Gastronomice din Pollenzo (Bra–Cuneo), care va susține o intervenție pe tema Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume 2025, cu aprofundări privind filosofia alimentației și tulburările de comportament alimentar.
    Seara va fi îmbogățită de un recital de pian susținut de Alfredo Tisocco.
    Eveniment organizat de Academia Italiană de Bucătărie și Confindustria România.
    Data: 13 noiembrie, ora 19:00.
  • Cină la Restaurantul Da Giulio – București
    Cină tematică „Pasta e passione – Arta italiană în farfurie”, dedicată promovării excelenței gastronomice italiene și valorilor de convivialitate, cultură și dezvoltare durabilă care caracterizează tradiția culinară italiană.
    Eveniment organizat de Camera de Comerț Italiană pentru România.
    Data: 19 noiembrie, ora 19:00.
  • Cină la Restaurantul Rodizio – Cluj Napoca
    Cină dedicată promovării bucătăriei italiene, cu participarea Chef-ului Ciro Princiotta, care va pregăti un fel tradițional regional – anelletti al forno – și va susține o prezentare privind importanța produselor biologice pentru sănătate și dezvoltare durabilă. De asemenea, la eveniment va lua parte Davide Polizzotto, cadru didactic la Universitatea din Palermo și maestru cofetar, care va realiza un desert tradițional sicilian și va prezenta rolul inovației în arta cofetăriei, păstrând nealterate aromele autentice și legătura cu rădăcinile culturale.
    Eveniment organizat de Consulatul Onorific al Italiei la Cluj-Napoca în colaborare cu Academia Italiană de Bucătărie – Filiala Transilvania și COMITES România.
    Data: 22 noiembrie, ora 18:30.
  • TAG Talks: The Art of Monster Chef
    Evenimentul îi va avea ca invitați pe Gregorio Zanacchi Nuti și Giulia Scatasta, reprezentanți ai studioului independent italian Studio Pizza, creatorul jocului de rol Monster Chef.
    În Monster Chef, jucătorii sunt invitați să unească două universuri doar aparent îndepărtate — vânătoarea de monștri și arta culinară — pentru a crea preparate extraordinare din cele mai neobișnuite ingrediente. Rezultatul este o experiență ludică inovatoare și plină de ironie, care îmbină narațiunea, strategia și creativitatea gastronomică. Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai originale titluri din peisajul actual al jocurilor video, Monster Chef promovează bucătăria italiană, reinterpretând-o într-o cheie fantastică și valorizând bogăția sa de arome, tehnici și tradiții.
    Evenimentul este organizat în colaborare de Institutul Italian de Cultură din București și ARCUB, în cadrul seriei „The Art of the Game”, dedicată universului jocurilor video (noiembrie 2025 – martie 2026).
    Data: 13 decembrie, între orele 18:00 și 20:00, la ARCUB, Sala Mare.

 

Pentru mai multe informații despre evenimentele din România din cadrul Săptămânii Bucătăriei Italiene, accesați canalele de socializare ale Ambasadei Italiei și ICE-Agenția București.