Tarte de hrișcă cu cremă de Taleggio și afine

A title

Image Box text

Tarte de hrișcă cu cremă de Taleggio și afine

DIFICULTATE

Medie

TIP

Desert

TIMP

1h 30 min

Ingrediente

(pentru 8 pORȚII)

Pentru aluat

  • 200 g făină de grâu extrafină
  • 100 g făină de hrișcă
  • 200 g unt
  • 100 g zahăr din trestie
  • 2 gălbenușuri de ou
  • semințele de la jumătate de păstaie de vanilie

Crema Taleggio

  • 250 g mascarpone
  • 100g Taleggio
  • 75 ml smântâna proaspătă
  • 1 g gelatină (jumătate de foaie mică)
  • 150 g zahăr pudră
  • 50 ml grappa de afine (opțional)
  • 100 g gem de afine
  • 250 g afine proaspete

Decor

  • zahăr pudră și frunze de mentă proaspătă
  • unt și făină pentru formele de copt

Metodă de preparare

Pentru tarte

Pregătiți aluatul amestecând făina cu untul, apoi adăugați zahărul, gălbenușurile și vanilia și frământați bine. Formați aluatul într-o bilă, înveliți în folie alimentară și puneți în frigider să se odihnească, pentru cel puțin o oră.

Ungeți cu unt cele opt forme de tartă și presărați-le cu făină, apoi tapetați-le cu aluat. Înțepați aluatul cu furculița, apoi introduceți formele în cuptorul încălzit la 180°C timp de 20 de minute.

Când sunt gata, scoateți-le din cuptor și lăsați-le la răcit 10 minute, apoi răsturnați-le pentru a scoate formele de aluat. Lăsați-le să se răcească complet.

Pentru cremă

Înmuiați gelatina în apă rece.

Îndepărtați coaja de pe brânza Taleggio, apoi tăiați-o cuburi mici.

Încălziți smântâna într-o cratiță, la foc mic, apoi adăugați cubulețele de Taleggio și amestecați cu o lingură de lemn până se topesc. Adăugați și gelatina, continuând să amestecați până se dizolvă. Lăsați la răcit, amestecând frecvent pentru a preveni coagularea cremei.

Bateți mascarpone cu zahărul și adăugați treptat crema de Taleggio, amestecând continuu. Adăugați și grappa, dacă se dorește. Lăsați la frigider o jumătate de oră.

Cu ajutorul unei lingurițe, întindeți un strat subțire de dulceață de afine pe fundul fiecărei tarte, apoi umpleți cu crema de Taleggio. Completați cu afine proaspete și decorați după gust cu zahăr pudră și câteva frunze de mentă.

În ceea ce privește vinurile, Taleggio DOP poate fi împerecheată cu Franciacorta Rosso, Oltrepò Pavese Pinot Nero, Merlot, Rosso Piceno.

Alte rețete

Panna cotta cu Asiago Fresco DOP

Ravioli di burrata

Gnocchi al Castelmagno

Fondue Fontina DOP

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Risotto de somon cu praz, cimbru și Grana Padano Riserva

Cartofi Hasselback cu fondue de Provolone Valpadana Dolce și pancetta

Tarte cu căpșuni și bezea

Salată de cartofi noi, ouă fierte tari și Parmigiano Reggiano la grătar

Lasagnetta cu cicoare de grădină și Mozzarella di Bufala afumată

Mozzarella Fritta

Ouă în cremă de cartofi cu mousse de Pecorino Romano

Tarte de hrișcă cu cremă de Taleggio și afine

Mousse rece Piave cu căpșuni și oțet balsamic

Gnocchi de ricotta cu dovlecei și șofran

Panna cotta cu Asiago Fresco DOP

Ravioli di burrata

Gnocchi al Castelmagno

Fondue Fontina DOP

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Risotto de somon cu praz, cimbru și Grana Padano Riserva

Cartofi Hasselback cu fondue de Provolone Valpadana Dolce și pancetta

Tarte cu căpșuni și bezea

Salată de cartofi noi, ouă fierte tari și Parmigiano Reggiano la grătar

Lasagnetta cu cicoare de grădină și Mozzarella di Bufala afumată

Mozzarella Fritta

Ouă în cremă de cartofi cu mousse de Pecorino Romano

Tarte de hrișcă cu cremă de Taleggio și afine

Mousse rece Piave cu căpșuni și oțet balsamic

Gnocchi de ricotta cu dovlecei și șofran

Panna cotta cu Asiago Fresco DOP

Ravioli di burrata

Gnocchi al Castelmagno

Fondue Fontina DOP

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Risotto de somon cu praz, cimbru și Grana Padano Riserva

Cartofi Hasselback cu fondue de Provolone Valpadana Dolce și pancetta

Tarte cu căpșuni și bezea

Salată de cartofi noi, ouă fierte tari și Parmigiano Reggiano la grătar

Lasagnetta cu cicoare de grădină și Mozzarella di Bufala afumată

Mozzarella Fritta

Ouă în cremă de cartofi cu mousse de Pecorino Romano

Tarte de hrișcă cu cremă de Taleggio și afine

Mousse rece Piave cu căpșuni și oțet balsamic

Gnocchi de ricotta cu dovlecei și șofran